Посланикът на САЩ в Атина подкрепи Гърция за Източното Средиземноморие

https://mreja.bg/senzacionno/poslanikat-na-sasht-v-atina-podkrepi-garciya-za-iztochnoto-sredizemnomorie/73541 Mreja.bg
Посланикът на САЩ в Атина подкрепи Гърция
за Източното Средиземноморие


Американският посланик в Атина Джефри Пайът изрази пред журналисти категоричното несъгласие на САЩ с позицията на Турция във връзка с меморандума за разграничаване на морската юрисдикция, който тя подписа с Либия в края на ноември, съобщи АНА-МПА.

Вече сме получили конкретните текстове и завършихме юридическия анализ на меморандума между Турция и Либия. Правното становище на САЩ е, че изявленията на турското правителство за претенции към морски зони и конкретно за континенталния шелф се различават от юридическия ни анализ и от юридическия анализ на Конвенцията на ООН по морското право, която се отнася до статута на островите", каза американският посланик и допълни, че "обитаемите острови като предмет на обичайното международно право се третират по същия начин, както и континенталните територии", предаде БТА.

Пайът подчерта същевременно, че "правилният подход към тези въпроси не е с едностранни декларации, които пренебрегват позициите на засегнатите държави, в конкретния случай на Египет и на Гърция, а чрез диалог".

Гърция реагира остро на подписания меморандум между Анкара и Триполи, който разграничава изключителните икономически зони на двете страни в Източното Средиземноморие, въпреки че между тях се намира гръцкият остров Крит. Позицията на Турция е, че островите не пораждат същото право на изключителна икономическа зона, както континенталните територии.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.