Поетапно закриват останалите домове за деца, лишени от родителска грижа

https://mreja.bg/senzacionno/poetapno-zakrivat-ostanalite-domove-za-deca-lisheni-ot-roditelska-grizha/64992 Mreja.bg
Поетапно закриват останалите домове за деца, лишени от родителска грижа


Предстои поетапно закриване на останалите домове за деца, лишени от родителска грижа. Това каза пред Радио „Фокус“ Станислав Пандин, представител на Държавната агенция за закрила на детето.

Той уточни, че деинституционализацията на грижите за деца у нас е целенасочена дейност, която трябва да се осъществява не само от държавата и гражданските организации, но и от цялото общество.

„Целта е останалите домове за деца, лишени от родителска грижа, които са осем на брой, тяхната дейност да бъде преустановена, като на тяхно място ще има Центрове за настаняване от семеен тип. Що се отнася до това, което се случва, до протестите - живеем в демократична държава, всеки има право да изрази своето мнение, всеки глас трябва да бъде чут. За съжаление, през годините се постигна едно негативно настроение към гражданските организации.

Струва ми се, че трябва да има повече яснота, фондации и неправителствени организации да излизат със своите резултати, със своята дейност, за да бъде ясно на хората за какво иде реч. Останалото е популизъм и предизборна кампания“, каза Станислав Пандин.

Той отбеляза, че ползата за цялото общество от децентрализацията на домовете за деца, лишени от родителски грижи, е огромна.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.