Откриха фосилизирани останки от мозъка на членестоного, живяло преди 485 млн. години

https://mreja.bg/senzacionno/otkriha-fosilizirani-ostanki-ot-mozaka-na-chlenestonogo-zhivyalo-predi-485-mln-godini/75180 Mreja.bg
Откриха фосилизирани останки от мозъка на членестоного, живяло преди 485 млн. години


Специалисти от Харвардския университет се натъкнаха на фосилизирани останки от мозък на членестоного, съобщи сайтът "Физ.орг", цитиран от БТА.

Били открити фосили от безгръбначно от вида Alalcomenaeus в щата Юта. То е живяло през камбрийския период, преди 541-485 милиона години и е имало твърд екзоскелет.

Обикновено в подобни находки не се откриват меки тъкани, но в случая палеонтолозите попаднали на симетрично разположени петна в средата на обвивката на безгръбначното, които напомнят централната нервна система у днешните членестоноги.

В петната били открити следи от въглерод. Изобилие от подобни следи има в нервните тъкани. Следите стигат до местата, където са се намирали четирите очи на животното.

Авторите на изследването заключили, че петната са фосилизирани нервни тъкани. Подобни структури са открити и у други екземпляри от вида Alalcomenaeus, а това потвърждава заключенията на учените от Харвард.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.