Оправили 290 км малки пътища

https://mreja.bg/senzacionno/opravili-290-km-malki-patishta/75030 Mreja.bg
Оправили 290 км малки пътища


Близо 290 км второкласни и третокласни пътища са рехабилитирани през 2019 г. със средства от ОП “Региони в растеж 2014-2020 г.” и Програмата за териториално сътрудничество Интеррег V-A Гърция - България. Това съобщиха от пътната агенция дни преди края на годината.

Двете програми се финансират от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. В основния ремонт на

отсечките са

вложени

255 млн. лв.

Ремонтирани са и 43 км от прохода “Петрохан” - важна транспортна връзка на Северозападна с Югозападна България през билото на Стара планина, над 17 км от третокласния път Враца - Пещера - Леденика, 9 км от околовръстния път на Ловеч, над 27 км от пътя Севлиево - Драгановци – Габрово. Последният осигурява най-кратката връзка между столицата и Габрово и свързва населените места от Северна България с прохода Шипка и Южна България.

С финансиране от ОПРР 10-километровият участък от пътя Пловдив – Асеновград вече е с магистрален габарит, с което се осигурило бърз и удобен транспортен достъп на жителите от общините Куклен и Асеновград и от област Смолян до магистрала “Тракия”, летище Пловдив и индустриалния район в околностите на Пловдив.

Ремонтирани са и близо 39 км от пътя Стара Загора – Раднево. Второкласното шосеи осигурява връзката на общините Стара Загора и Раднево с магистрала “Тракия” и е основна артерия към енергийния комплекс “Марица - изток”.

По ОПРР през следващата година

продължава

ремонтът на

още 101 км пътища, на които е работено и през тази година. Сред тях са 32,5 км от пътя Дупница - Самоков, свързващ ГКПП Гюешево с магистрала “Струма” и на 12 км от пътя за Мелник, който е единствената транспортна връзка на града и селата Спатово, Хотово и Лозеница с общинския център на Сандански, както и на Мелник, Роженския манастир и“Мелнишки пирамиди” с републиканския път Е-79.

По Програмата за трансгранично сътрудничество с Гърция тази година са ремонтирани 32 км от пътя Момчилград – Крумовград - Ивайловград.

През 2020 г. продължава реконструкцията и рехабилитацията на 7 км от второкласния път II-86 Средногорци - Рудозем и се предвижда да стартира строителството на обходния път на Рудозем, по който ще преминава трафикът към бъдещия ГКПП Рудозем - Елидже.

По Програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния през 2020 г. започва основният ремонт на над 24 км пътища в Северна България. Ще се рехабилитират 9,3 км от шосето Гулянци - Долна Митрополия в област Плевен, както и около 15 км от пътя Костинброд - Берковица – Монтана.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.