Нетаняху се бори за нов мандат след 10 години на власт

https://mreja.bg/senzacionno/netanyahu-se-bori-za-nov-mandat-sled-10-godini-na-vlast/63930 Mreja.bg
Нетаняху се бори за нов мандат след 10 години на власт


Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху води битка за политическото си оцеляване в много оспорвани избори във вторник, които могат да сложат край на 10-годишната му доминация в местната политика, пише Reuters.

Според проучванията на общественото мнение бившият началник на Генералния щаб на Силите за отбрана на Израел (СОИ) Бени Ганц и неговата центристка коалиция „Синьо и Бяло“ и дясната партия „Ликуд“ на Нетаняху ще бъдат отново с много близки резултати и от това ще спечели „Наш Дом Израел“ на Авигдор Либерман, която ще има решаващия глас в хода на преговорите за формиране на управляваща коалиция, предава "Фокус".

Кампаниите на двете основни партии за вторите парламентарни избори в Израел за последните пет месец показват много малки разлики по важните въпроси: регионалната борба с Иран, отношенията с палестинците и САЩ, както и стабилната икономика.

Край на ерата на Нетаняху, най-вероятно, няма да доведе до съществени промени в политиките по горещите въпроси като мирния процес с палестинците, който е в задънена улица от пет години.

Министър-председателят обяви намерението си да анексира долината на река Йордан, където палестинците искат да основат своя държава. Но „Синьо и Бяло“ също заявиха, че ще засилят строителството на еврейски поселения в района на Западния Бряг и ще направят долината на река Йордан „сигурна източна граница“.

Изборите бяха свикани заради това, че Нетаняху не успя да формира коалиция след вота през април, в който „Ликуд“ и „Синьо и Бяло“ получиха еднакъв брой мандати – по 35 в 120-местния Кнесет.

69-годишният Нетаняху се представя като незаменим и жертва на самодоволството на избирателите по време на мандата си – най-дългият от всички премиери на страната. Той е министър-председател на Израел от юни 1996 до юли 1999 година и от март 2009-та насам.

Предупреждавайки, че може да бъде заменен от „левичари“, които биха отслабили Израел пред очите на врагове и приятели, Нетаняху заля ефира и социалните медии с призиви към симпатизантите на Израел да излязат масово на изборите.

„Зависи от теб! Преднината (на Ликуд) е много малка“, апелира той дрезгаво във видеосъобщение, публикувано в „Туитър“.

Размяна на обвинения

Избирателните секции са отворени от 7:00 до 22:00 часа. когато израелските медии ще публикуват екзитполовете, които дават първа индикация за резултата.

И Нетаняху, и 60-годишният Ганц се опитват да активизират своите бази и да привлекат гласове от по-малките партии.

Нетаняху представя Ганц като неопитен и неспособен да предизвика уважение от световните лидери като президента на САЩ Доналд Тръмп. Ганц обвинява Нетаняху, че се е опитал да отклони вниманието от възможното му обвинение в корупция, което премиерът отхвърли като неоснователно.

Агит Коен, 43-годишна социална работничка, сега ще подкрепи „Синьо и Бяло“, а не своите бивши любимци от Работническата партия: „Не искам гласът ми да се загуби. Ганц може да не е перфектен, но ни е до гуша от Биби (Нетаняху)“.

Ганц се притеснява и от публичната апатия. В интервю за Армейското радио, той призова жителите на Тел Авив да „оставят еспресото си за час“ и да гласуват - кимване към светския избирателен район от средната класа, който той се надява да мобилизира срещу подкрепящите Нетаняху религиозни националисти.

„Има определено чувство на умора. Много израелци са изморени от политиците или очакват още от същото“, казва Амоц Аса-Ел, научен сътрудник в Ерусалимския институт Шалом Хартман.

По думите му, Нетаняху „винаги е разделял електората на „техен“ и „наш“. Този път той гледа политическата карта дори по-отблизо и знае, че му трябват допълнителни гласове“.

Преди последните избори Тръмп даде тласък на Нетаняху с американското признаване на израелския суверенитет над Голанските възвишения. Този път Белият дом изглежда по-зает с напрежението около Иран.

Изявлението на Нетаняху за долината на река Йордан миналата седмица не предизвика голям ентусиазъм в САЩ. Администрацията на Тръмп възнамерява скоро да представи палестино-израелския мирен план, който може да се окаже мъртвороден: Палестинците го отхвърлиха предварително като пристрастен.

Палестинците и много държави считат, че всички израелски селища на Западния бряг са незаконни съгласно Женевските конвенции за окупирана територия. Израел оспорва това, позовавайки се на нуждите от сигурност и библейски, исторически и политически връзки със земята.

Все пак отворената за телегеничния Нетаняху врата във Вашингтон и други световни столици в напрегнати времена по границите на Израел със Сирия, Газа и Ливан, продължава да има голяма тежест в страната.

„Няма друг кандидат, който да е достоен да бъде премиер“, заяви Алон Гал, 53-годишен хай-тех мениджър, който възнамерява да гласува за „Ликуд“, а преди това е давал вота си за друга, по-дясна партия. „Поне с него знам с кого си имам работа“.

Изборите могат да бъдат последвани от седмици на спорове за това, кой трябва да бъде натоварен с формирането на следващото правителство. Анкетите сочат, че „Наш Дом Израел“ на Авигдор Либерман може да държи ключовете към управляващото мнозинство, защото според прогнозите тя ще увеличи местата си в Кнесета от 5 на 10. Но от партията на бившия военен министър са категорични, че няма да влязат в коалиция с „Ликуд“, докато Нетаняху е председател на партията и кандидат за министър-председател.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.