Миряна и Калоян се запознаха в болницата, докато чакаха трансплантация на бъбреци

https://mreja.bg/senzacionno/miryana-i-kaloyan-se-zapoznaha-v-bolnicata-dokato-chakaha-transplantaciya-na-babreci-2/74291 Mreja.bg
Миряна и Калоян се запознаха в болницата, докато чакаха трансплантация на бъбреци


Момичето получава органа от леля си, а непознато

семейство спасява любимия ѝ. Тя е била извикана

за бъбрека, който после е присаден на годеника ѝ

Двама младежи, обречени на хемодиализа, получават не само шанс за живот чрез трансплантация на бъбрек, а и намират голямата любов.

Живот като на кино и разказ, който доказва, че надежда винаги има - това е историята на Миряна и Калоян.

Вече пет години и двамата са с трансплантиран бъбрек, а отскоро - и сгодени. Миряна води пълноценен живот благодарение на своята леля, която ѝ става донор. Калоян днес държи ръката на любимата си жена, защото в най-голямата си мъка едно семейство е взело трудното решение да дари органите на свой близък, изпаднал в мозъчна смърт. Единият бъбрек е трансплантиран на Калоян.

През 2013 г. Миряна завършва висшето си образование. Заминава за Германия, където смята да се реализира професионално. Но след вирусна инфекция внезапно отключва автоимунно заболяване, което нарушава функционирането на бъбреците ѝ. Налага се младата жена да се завърне в родния Добрич. Следват месеци по болници. На 11 май 2013 г. по спешност е включена на диализа. Доскоро лъчезарна и жизнерадостна, Миряна

се затваря в

себе си, спира

да общува

с приятели

и познати

Три пъти седмично е в диализния център, край нея са само медиците и семейството. Скоро идва и лошата новина - нужна е трансплантация!

Връщайки се към онзи период от своя живот, Миряна недоумява силата на родителите си, които са били принудени да гледат как детето им гасне, но нито за секунда не са си позволили да се откажат. “Аз не живеех. Аз съществувах. Човек не може да си представи колко са ценни нещата, които приемаме за даденост, като разходките с любими хора и нещо толкова елементарно като да пиеш колкото и когато поискаш вода. Дори и

на Коледа

бях на диализа,

разказва Миряна. Цялото семейство се опитва да не си спомня за тази черна 2013-а. 

В битката за живота ѝ се включват двете лели на момичето. Десетките изследвания показват съвместимост с едната от тях. Грипната епидемия тогава обаче отлага трансплантацията. 

По това време Миряна все още е в листата на чакащите за бъбрек и дни след отлагането на плановата операция получава телефонно обаждане - за нея има подходящ донор и веднага трябва да замине за София.

За същата

донорска

ситуация е

извикан и Калоян

Така в болничния коридор пътищата им се пресичат за първи път.

Изследванията показват, че лелята на Миряна е по-подходящият донор за нея и тя се връща в Добрич да чака нова дата за трансплантацията.

Този 18-и януари и благородното решение на едно семейство да дари органите на своя починал близък дават нов живот на Калоян. Той е успешно трансплантиран в Александровска болница.

“Не познавам семейството на моя донор, но

не минава и ден,

без да си кажа,

че им благодаря Това, което направиха, е повече от благородно, повече от добрина. Това е Живот! По-голям жест не съществува! Те ми позволиха да бъда пълноценен, да работя и обичам. Щастлив съм. Благодаря!”, емоционален е младият мъж. Пътят му до този щастлив край е пълен с премеждия. Има генетично заболяване, диагностициран е още като малък. Но не се предава - учи, работи, среща се с приятели, иска да е като всеки друг, докато болестта не го събаря и 5 години е вързан с машините за диализа. 

На 11 февруари 2014 г. Миряна и нейната леля също влизат в операционната зала на “Александровска”. Още докато се възстановява, Миряна намира Калоян в социалните мрежи. Първо няма романтика, а само разговори кой колко вода може да пие, какво му разрешават да яде лекарите, страх ли го е да излиза навън. След дълго общуване в интернет идва първата среща на живо. А вече 4 г. двамата са неразделни. Миряна с усмивка показва годежния си пръстен. А всяка година

празнуват общо

4 рождени дни - датите на раждане на двамата и на раждането на новия им живот с успешните трансплантации. Вярват, че хората са добри и съпричастни и че за донорството трябва да се говори много. Приемат като своя лична кауза популяризирането му, а посланието на Калоян към семействата, които в най-тежкия момент на смъртта на свой близък трябва да вземат трудното решение, е “Подарявате Живот!”

Казват, че след операциите всеки ден за тях е празник, казват по-често “Обичам те”, благодарят и мечтаят да правят добро.

Кампанията “Да! За живот” промени нагласите на 500 000 българи

Все повече семейства говорят

по темата у дома. Отпечатани са

35 000 нови донорски карти

ЙОАНА РУСЕВА

Над половин милион българи са променили нагласите си към донорството само за месец и половина - от старта на първата по рода си национална информационна кампания “Да! За живот!” на Министерството на здравеопазването.

Тя тръгна на 5 ноември с цел да даде повече информация за значението на даряването и трансплантациите и да отговори на всички съмнения, които битуват у хората.

Кампанията е стигнала до над 700 хил. души - те са научили нещо ново от нея, започнали са да говорят за донорството с приятели и най-вече у дома. Над половин милион българи са обърнали мнението си и вече са по-склонни да дарят органите на свой близък или те самите да заявят приживе желание да станат донори в случай на мозъчна смърт.

Това показва второто проучване на “Алфа рисърч”, направено по поръчка на министерството и агенция “Медицински надзор”, което проследява ефекта от кампанията.

Първият път 11,8% заявяват, че водят подобни разговори у дома, сега са се увеличили до 26%. С 9 на сто повече са хората, които говорят за това с приятели.

Всеки 6-и декларира, че вече гледа положително на донорството. От 31,7% през ноември сега 45,7% казват, че са склонни да дарят органите на свой близък. Тези, които биха дали лично съгласие за себе си, от 35,2% вече са 51,2%.

“И в двата случая говорим за около 500 000 души ръст в позитивните нагласи”, обясни пред “24 часа” Боряна Димитрова от “Алфа рисърч”.

“Това беше първа стъпка, която можем да оценим като успешна, но разговорите за донорството и трансплантациите трябва да продължат, ако искаме България да направи голяма крачка към промяна”, обобщи тя при представянето на резултатите.

Темата влезе в почти всеки български дом, телефоните в министерството загряха - хората се обаждаха да питат как могат да получат донорска карта, разказа зам. здравният министър Светлана Йорданова. По тази причина МЗ е отпечатало още 35 000 карти и всеки желаещ да има такава може да пише на министерството. Има и специален електронен адрес за картите - [email protected] government.bg.

Здравното министерство финализира и дългоочакваната национална програма, която да подобри организацията на донорството и трансплантациите. Големите болници в цялата страна са ангажирани в процеса, изготвя се логистичен план за трансфер от по-малките болници, обучават се лекари. Ще се сформира и национален координационен съвет.

Директорите на болниците вече ще отговарят лично за организиране на процеса по откриване, поддържане и предоставяне на потенциални донори с установена мозъчна смърт.

Темата влиза в училище на разбираем за децата език, ще бъде включена подробно в учебните програми на медицинските университети.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.