Коледата е по-харесвана от Нова година. При най-младите е обратното

https://mreja.bg/senzacionno/koledata-e-po-haresvana-ot-nova-godina-pri-nay-mladite-e-obratnoto-2/74227 Mreja.bg
Коледата е по-харесвана от Нова година. При най-младите е обратното


55% свързват празниците с времето за семейството, едва 4% с пазаруването

За мнозинството от българите коледните празници продължават да са значимо събитие. 87% споделят, че ще празнуват Коледа. Коледа е по-важен празник спрямо Нова година за пълнолетните граждани. Единствено сред най-младите (18-29 г.) регистрираме превес при смятащите, че Нова година е по-важна, отколкото Коледа.

Както и през 2017 г., и в настоящото изследване отчитаме ниски дялове на планиращи да похарчат над 300 и над 500 лева за празнуване на коледните и новогодишните празници.

Голяма част от анкетираните споделят, че в семейството им спазват традициите на Бъдни вечер. Въпреки тези декларации обаче отчитаме, че едва 13% са тези, които спазват коледните пости. Все пак, преизчислено в абсолютни стойности,

това са над 700 хиляди

пълнолетни български

граждани

Най-младите в най-малка степен спазват коледните пости, а живеещите в столицата в най-голям дял – малко над една четвърт от тях (27%).

Украсяването на дома за коледните празници също е от значение за голяма част от анкетираните. Спрямо разбивката по пол отчитаме, че мъжете в по-малка степен украсяват за Коледа, отколкото жените.

Голяма част от българските граждани ще прекарат Коледа в България, като това не бива да ни учудва. До голяма степен това е семеен празник, който се спазва в нашето общество. Именно и в подкрепа на това мнозинството от анкетираните декларират, че за тях най-важно е времето със семейството, когато става въпрос за коледните празници. В проучвания на “Тренд”, отнасящи се до ценностните нагласи на българите, сме установявали, че сред най-важните ценности за нашето общество е семейството.

Може да кажем, че пазаруването и подаряването на коледни подаръци не е от съществено значение за българите. Това може да отдадем на различни причини. Най-баналният отговор би бил, че това се дължи на ниската покупателна способност, но струва ми се, не това е водещото. Консуматорският елемент не е от значение при българите, когато става въпрос за коледните празници. По-скоро значимият елемент е социалният – именно събирането със семейството, близките и приятелите. А това, струва ми се, е положително.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.