КНСБ подкрепи Иван Портних за нов мандат

https://mreja.bg/senzacionno/knsb-podkrepi-ivan-portnih-za-nov-mandat-2/64894 Mreja.bg
КНСБ подкрепи Иван Портних за нов мандат


Конфедерацията на независимите синдикати в България подкрепи Иван Портних за нов кметски мандат със споразумение за сътрудничество, което гарантира, че активният социален диалог във Варна ще продължи и занапред. Преди подписването на документа президентът на КНСБ Пламен Димитров мотивира решението с оценката на мнозинството от синдикалните лидери в общината.

„С кмета Портних сме сключили 8 колективни трудови договора във всички важни сфери като образование, здравеопазване, култура и т.н. Съвсем скоро предстои и подписването на други три”, посочи Димитров в присъствието на областния координатор на КНСБ Анна Ковачева и част от представителите на синдиката във Варна.

„Благодаря за конструктивното сътрудничество и подкрепата. Приемам я като оценка, но и като много сериозен ангажимент да продължим социалното партньорство с все по-добри конкретни резултати. Заедно идентифицираме проблемите, заедно намираме решение и вярвам, че този продуктивен стил на взаимодействие ще продължи”, заяви на свой ред Иван Портних.

Той изтъкна, че в резултат от постигнатото партньорство е намерена правилната формула, която да гарантира сигурността на работещите в общинското дружество „Градски транспорт”, независимо от всички спекулации по темата. „В момента имаме 85 нови автобуса и 30 нови тролейбуса по улиците на града. Одобрени сме за закупуване на 60 нови електробуса. От една страна, това са мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух, но 100-процентовото обновяване на подвижния състав създава и по-добри условия на труд, намалява разходите за ремонт, горива и пр. Днес по мое предложение ОбС гласуват нови цени на картите. Това е помощ за различни социални групи – ученици, студенти, пенсионери, хора в неравностойно положение, но и стимул за използването на обществения градски транспорт”, посочи кметът.

Той допълни, че образованието е приоритет на община Варна, затова и най-голям процент от средствата в бюджета се насочват към този сектор. „С добър диалог надградихме националната рамка, тъй като за нас младите и образованите хора са този човешки капитал, който е гаранция за бъдещото развитие на града ни. Предприехме обновяване на сградния фонд, но не сградите обучават децата. Затова сме мотивирани да продължим да работим за достойно заплащане на учителите. Те са основата за качественото образование в града ни”, подчерта още Иван Портних и припомни, че общината е обезпечила финансово от 1 септември увеличаването на заплатите на здравните специалисти, работещи в училища, ясли и детски градини.

„Постигнали сме договорености в 9 конкретни точки, които са част от споразумението. Очакваме в партньорството да се институционализира единен общински съвет за тристранно сътрудничество. Диалогът по сектори ще се запази, но смятам, че е важно да бъде и на по-всеобхватно ниво, тъй като бюджетът е единен”, посочи Пламен Димитров. В сферата на социалните дейности той набеляза решимостта с ежегодно споразумение 60% от единните разходни стандарти да отиват за заплати, а останалите 40% - за издръжка.

Екатерина Йорданова - председател на Съюза на транспортните синдикати в България, изтъкна, че договореното повишаване на доходите в „Градски транспорт” за следващите три години е базата, върху която ефективният диалог ще продължи. По думите й като собственост на местната власт общественият транспорт на Варна ще може да продължи да се развива със средства по оперативните програми, така че качеството на транспортната услуга да се повишава както за гражданите, така и за работещите. Екатерина Йорданова отчете и ролята на добрия диалог със синдикалните експерти и при вземане на решения и за подобряването на условията на труд на Пристанище Варна.

Веселин Рашев, председател на СО на СБУ при КНСБ, бе категоричен, че социалният диалог, постигнат в сферата на образованието във Варна, е пример и за другите градове. Той информира, че съвсем скоро ще бъдат подписани още два колективни трудови договора – за общинските предприятия „Спорт” и „Инвестиционна политика”.

Д-р Веселина Божилова – председател на Териториален координационен съвет на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ – Варна, също декларира ангажимент диалогът да продължи, защото постигането на по-добри условия за здравните специалисти в сферата на детското и училищното здравеопазване е важно и за гражданите.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.