Кметът на Царево: Няма основание строежът край "Арапя" да бъде спрян

https://mreja.bg/senzacionno/kmetat-na-carevo-nyama-osnovanie-stroezhat-kray-arapya-da-bade-spryan/73442 Mreja.bg
Кметът на Царево: Няма основание строежът край "Арапя" да бъде спрян


Трябва да се приключи с обсесията, че всичко което се строи на морето, е незаконно. Ако нещо е извън закона, то няма да се случва, заяви кметът на Царево Георги Лапчев по повод възобновения строеж на вилно селище в боровата горичка край къмпинг „Арапя”.

Проектът беше спрян в началото на годината след проверка на строителния контрол, но усилена работа тече през последните дни. Положени и готови са основите на някои от къщите.

Общо трябва да се построят 23 двуетажни и едноетажни къщи, предава Би Ти Ви.

След възобновяването на строежа не е издадено ново разрешително, а е подновено старото, което обаче е за голям хотелски комплекс, а не за отделни къщи. Освен това община Царево няма общ устройствен план.

Лапчев обясни, че проектът е бил спрян, защото не е бил спазен плана за обезопасяване на обекта. След изпълнени проверки на строителния контрол и изпълняване на задълженията на строителя, кметът на Царево смята, че няма законово основание строителството да не продължи.

По думите му фактът, че общината няма общ устройствен план, не пречи да бъдат издавани разрешителни за строеж. Според него именно липсата на устройствения план е голямата болка на общините.

Георги Лапчев обясни, че не вижда незаконни действия относно строежа край „Арапя” и подчерта, че цялата информация е записана и представена в документи. „Прекрасно е, че има гражданско общество и организации, които внимават и пазят природата, но е объркан начина, по който се предава информацията”, допълни още той.

Според него на официалните места за подаване на сигнали, като община Царево, не е постъпил нито един. Освен това изтъкна, че е нужно въвеждането на екологична оценка и законодателни промени.

Кметът на Царево обясни, че няма и незаконни действия на подобен строеж край Синеморец.

Според него организациите, които спират общия устройствен план, са тези, които искат всъщност да го има.

„Винаги неправителствените организации са получавали протегната ръка и от правителство, и от общините. Не знам защо се получава тази конфронтация, която я няма. Аз искам да се разберем, но никой никога не идва”, обясни Лапчев.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.