Климатолог за мръсния въздух в София: На дъното на един супник сме

https://mreja.bg/senzacionno/klimatolog-za-mrasniya-vazduh-v-sofiya-na-danoto-na-edin-supnik-sme/73472 Mreja.bg
Климатолог за мръсния въздух в София: На дъното на един супник сме


Световният фокус е насочен към климатичните промени, а в България говорим за замърсяването на въздуха след масовата употреба на стари автомобили и неконтролируемото горене на отпадъци.

Климатологът проф. Георги Рачев коментира пред Bulgaria ON AIR, че една от причините мръсния въздух е съчетанието между синоптичната обстановка и котловинния релеф на столицата.

„Ние сме на дъното на един голям супник – това е Софийската котловина. Задържа се един студен въздух на дъното, има инверсия, нагоре е по-топъл въздух и този въздух се задържа ден-два. И в този приземен въздух ние вкарваме цялото си антропогенно могъщество – коли, отопление, промишленост“, обясни професорът.

По думите му, когато мъглата изчезне, ефектът от човешката дейност остава, но просто не е видим.

„Концентрациите ще паднат. Ще влезем в нормите. И безплатен градски транспорт да се пусне, спецификата на нашето мислене трябва да се промени“, подчерта той.

Рачев категорично заяви, че София не е имала по-чист въздух, отколкото през последните години.

По думите му мерките, които се предприемат, са необходими и те не трябва да са временни, а да се прехвърлят от правителство в правителство.

„Няколкото станции в София не могат да дадат целия облик. Трябва да има повече станции, защото едно е да мериш на Орлов мост, съвсем друго е на 200 метра в Борисовата градина“, каза климатологът.

Рачев прогнозира сравнително мека зима не само в България.

„Световните метео центрове казва – сравнително мека зима. Не само в България, в цяла Европа. Това означава по-малко потребление на енергия“, посочи Рачев.

По повод инцидента в квартал „Манастирски ливади“, където зейна голяма яма и пропаднаха автомобили, той обясни: „Това е северното подножие на Витоша. Преди години, когато нямаше това застрояване, в различни периоди на годината оттам буквално се стичаха реки води в няколко потока. Предполагам, че това е каверна, която е била замаскирана при строителството“.

На въпроса дали ще има сняг за Коледа, климатологът отговори: „95% не“.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.