„Китайското чудо" помага на света в борбата с бедността

https://mreja.bg/senzacionno/kitayskoto-chudo-pomaga-na-sveta-v-borbata-s-bednostta-2/75047 Mreja.bg
„Китайското чудо" помага на света в борбата с бедността


През 2019 г. повече от 10 милиона души в Китай се избавиха от бедността. Прогнозите са над 95% от бедното население в страната и 90% от изостаналите икономически градове да заживеят нормално. Страната е в последния етап от реализирането на целите за ликвидирането на бедността и изграждането на общество със средно ниво на благосъстояние.

Успехите на Китай са резултат от водещата роля на ККП и китайското правителство, които поставят народа в центъра, а ликвидирането на бедността е тяхна основна цел в социалното и икономическо развитие. Те изработиха ясен план за ликвидирането на бедността и непрекъснато търсят начини за реализирането му. Специалният пратеник на ООН за сътрудничеството между развиващите се страни Хорхе Чедик заяви, че милиарди китайци са се избавили от бедността, което е пример за света.

В момента под влиянието на фактори, като дисбаланса в развитието и разрастването на тероризма, над 700 милиона души в света живеят в мизерия. Програмата на ООН за устойчивото развитие до 2030 г. поставя ликвидирането на крайната бедност за основна цел. Като страна, която първа изпълни целите на хилядолетието за развитието на ООН, Китай е пример за развиващите се страни и получи подкрепата на международната общност.

В приетата от 73-тата сесия на Общото събрание на ООН през 2018 г. резолюция за ликвидирането на бедността в селата бяха вписани предоставените от Китай идеи и практика за „прецизно подпомагане на бедните райони". През ноември 2019 г. Световната банка представи доклад за опита на Китай в развитието на електронната търговия, в който се казва, че приносът на китайските онлайн търговци за икономическия ръст е най-голям, а иновациите в индустрията помагат за избавянето от бедността и откриват нови работни места. Всичко това е достоен пример, от който развиващите се страни заслужава да се поучат.

Според плана на Китай до 2020 г. трябва да приключи изграждането на общество със средно ниво на благосъстояние и да се ликвидира крайната бедност в страната. Това е не само чудо в историята на човечеството, но и дава увереност на международната общност в борбата с бедността и допринася за устойчивото развитие на света.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.