Китайско лекарство за болестта на Алцхаймер бе пуснато на пазара

https://mreja.bg/senzacionno/kitaysko-lekarstvo-za-bolestta-na-alchaymer-be-pusnato-na-pazara-2/75160 Mreja.bg
Китайско лекарство за болестта на Алцхаймер бе пуснато на пазара


Китайско лекарство, което е в първата в света иновативна терапия за лечение на болестта на Алцхаймер от 17 години насам, бе пуснато на местния пазар тази неделя, предаде "Радио Китай".

Извлечено от кафяви водорасли, GV-971 може да лекува от леки до умерени форми на болестта и подобрява паметта, се казва в съобщение на Националната администрация за медицинските продукти. Лекарството бе одобрено от ведомството на 2 ноември.

Ще бъдат извършвани продължителни изследвания на дългосрочните ефекти и безопасност на медикамента, посочва още администрацията.

Болестта на Алцхаймер, засягаща предимно възрастните хора, е нелечимо, необратимо и прогресивно мозъчно заболяване, което бавно разрушава паметта, способностите за мисловна дейности и изпълнение на просто задачи.

Броят на страдащите от заболяването по света е поне 50 милиона, десет милиона от които в Китай.

Представител на фармацевтичната компания Shanghai Green Valley Pharmaceuticals каза, че лекарството ще струва около 40 000 юана (5700 долара) за пациент на година. Очаква се, част от него да се покрива от здравната осигуровка.

Клиничните опити в чужбина може би ще приключат през 2024 г., проправяйки пътя за одобрението на лекарството зад граница.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.