Китай бележи забележителен напредък в дълбоководните проучвания

https://mreja.bg/senzacionno/kitay-belezhi-zabelezhitelen-napredak-v-dalbokovodnite-prouchvaniya-2/64722 Mreja.bg
Китай бележи забележителен напредък в дълбоководните проучвания


Китайският изследователски кораб „Даян-1" наскоро отплава от пристанището Циндао, провинция Шандун, с което започна 56-тата научна експедиция на китайски учени. В нея ще се използва съвременно оборудване като разработените от Китай автономни подводници „Хайлун - 3" и „Циенлун -3", съобщи Радио "Китай".

През последните 70 години след основаването на нов Китай силата на страната в морските наука и технологии непрекъснато расте. Океанографските проучвания на китайски учени започнаха в средата на 50-те години на миналия век и благодарение на усилията за повишаване капацитета на морските експедиции през последните години, Китай вече е в състояние да провежда множество проучвания в различни води.

Китай вече разполага със свои модерни изследователски кораби като „Сян Ян Хун- 1", „Да Ян Хао" и „Сюелун -2", а разработената от страната дълбоководна подводница „Дзяолун" се спусна на 7 062 м под водата.

Освен това Китай има и редица постижения в полярните експедиции. През 1984 г. бе извършена първата китайска антарктическа експедиция, а година по-късно бе изградена и първата изследователска станция в Антарктида „Чанчън". След това бяха построени още три станции – „Джуншан", „Кунлун" и „Тайшан". Миналата година Китай постави основите и за своята пета изследователска станция на Антарктида на остров в залива Тера Нова. Освен това страната има и своя научноизследователска станция в района и вече има резултати в проучванията на морския лед.

„Китай е в най-добрия период за увеличаване на морските си сили", каза изпълнителният директор на Националното океанско управление към Министерството на природните ресурси, отбелязвайки, че страната безотказно ще прилага стратегия за развитието на морските технологии.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.