Изборите в Сърбия могат да се отложат само при бедствие или война

https://mreja.bg/senzacionno/izborite-v-sarbiya-mogat-da-se-otlozhat-samo-pri-bedstvie-ili-voyna/64705 Mreja.bg
Изборите в Сърбия могат да се отложат само при бедствие или война


Евентуално отлагане на редовните парламентарни избори, каквото иска част от опозицията в Сърбия, юридически не е възможно освен в случай на природно бедствие или война, пише днес сръбският вестник "Блиц".

Опозицията, която е решила да бойкотира изборите, иска да бъдат приложени пакет от мерки, предложен от екипа на протеста "Един от пет милиона", и срок от шест до девет месеца за прилагането им, включително изборите да бъдат отложени от пролетта, за есента на 2020 г.

Вестникът цитира член 101 от сръбската конституция, съгласно който "изборите за парламент се насрочват от президента на републиката 90 дни преди изтичането на мандата на настоящия парламент, така че изборите да приключат през следващите 60 дни".

Мандатите на депутатите са потвърдени на 3 юни 2016 г., с което е конституиран новият състав на парламента, което означава, че изборите трябва да бъдат насрочени до 5 март 2020 г., пише "Блиц". Вестникът цитира професори по право, които посочват, че сроковете са указани в конституцията и с никакви закони, нито обикновени, нито специални, не може да се променят конституцията или сроковете. Промяната на сроковете би била нарушение на конституцията, заяви професор Слободан Орлович за "Блиц".

Представители на студентите от сдружението "Един от пет милиона" ще предадат днес на ректорката на Университета в Белград Иванка Попович ключовете от сградата на Ректората, след като тя спази договореното с тях и определи 4 ноември за датата, на която ще бъде решен въпросът за спорния докторат на министъра на финансите Синиша Мали, съобщава вестник "Данас".

Студентите блокираха сградата на Ректората преди 12 дни с искането на позиция от университета за доктората на Мали и за автономия на учебното заведение. "Днес университетът в Белград показа, че е единствената независима институция в тази страна, получихме конкретна дата", е цитирана да казва една от протестиращите студентки за агенция Бета.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че протестът е политически и иронично добави, че "подкрепя любовта между ректорката Иванка Попович и студентите". Той заяви, че е "супер, че Попович 15 дни не е влизала в кабинета си".

"Ако на мене някой не ми позволи 15 дни да вляза в кабинета си, не знам как бих реагирал. Не даваме ректорката за нищо на света, би било супер ако може още 15 дни да не работи", каза Вучич пред журналисти в Ню Йорк.Председателят на опозиционната Партия за свобода и справедливост Драган Джилас направи оценката, че е срамно президентът на една страна да обижда ректорката на държавния университет и е "допълнителен позор" това, че го прави от сградата на ООН в Ню Йорк, пише още "Данас"."Белградският университет трябва да вземе решение плагиатствал ли е Синиша Мали доктората си от няколко различни автори или не. Да се напада ръководството на университета, защото се обявява за това след пет години този въпрос да се реши в най-кратки срокове, е още едно доказателство, че всички, които мислят по различен начин, автоматично биват белязани и против тях започва кампания, координирана от един център, който се намира в президентството", се казва в писмено изявление на Джилас.

Той посочи, че ректорката Иванка Попович заслужава само похвали за всичко, което прави за университета, както и за търпението и толерантостта, които прояви през последните десетина дни.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.