Италия ще заеме леонардовия "Витрувиански човек" на Франция

https://mreja.bg/senzacionno/italiya-shte-zaeme-leonardoviya-vitruvianski-chovek-na-franciya-2/64683 Mreja.bg
Италия ще заеме леонардовия "Витрувиански човек" на Франция


Италия ще заеме една от най-известните творби на Леонардо - "Витрувиански човек", на Франция, с което приключва продължилата месеци вражда във връзка с честването на ренесансовия гений, съобщи ДПА. Рисунката, която показва мъжка фигура в различни пози, ще бъде изложена осем седмици в Лувъра в Париж за 500-годишнината от смъртта на Леонардо.

Изпращането на творбата в Париж е одобрено от директора на Галерия дел Академия във Венеция, където обикновено тя е изложена.

Франция от своя страна догодина ще заеме на Италия творби на Рафаело за изложба в музея "Скудерие дел Квиринале" за 500-годишнината от смъртта на художника, предава БТА.

Споразумението за заемането на творбите подписаха днес в Париж министрите на културата на Франция и Италия Франк Ристер и Дарио Фраческини.

Италия ще заеме общо седем творби на Леонардо на Франция - още четири етюда и копия на картините "Леда" и "Битката при Ангиари", уточни АФП. Освен тях различни италиански музеи вече са се съгласили да предоставят на Франция временно 13 други произведения.

Размяната на творби на Леонардо и Рафаело се обсъждаше отдавна между Рим и Париж. Предишното правителство на Италия обаче прояви неохота. Крайнодясната "Лига" се противопоставяше да бъдат заети творби на Леонардо, след които и "Витрувианския човек", обосновавайки се, че би било неправилно да се оставят французите да доминират в честването на италиански художник.

"Леонардо беше италианец, той само почина във Франция" - каза Лучия Бергондзони, бивш младши министър на културата пред в. "Кориере дела сера" преди 10 месеца.

Бергондзони от този месец вече не е министър.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.