"Газпром" и Украйна сключиха пакетна сделка за транзита на газ

https://mreja.bg/senzacionno/gazprom-i-ukrayna-sklyuchiha-paketna-sdelka-za-tranzita-na-gaz-2/75146 Mreja.bg
"Газпром" и Украйна сключиха пакетна сделка за транзита на газ


"Газпром" и украинската страна подписаха комплект от споразумения и договори - тези договоренности представляват пакетна сделка, която възстанови баланса на интересите между страните, заяви пред журналисти председателят на управителния съвет на ПАО "Газпром" Алексей Милер, предадоха ТАСС и БТА.

"След пет дни непрекъснати двустранни преговори във Виена бяха приети окончателни решения и бяха постигнати финални договоренности.

Едновременно бе подписан цял комплект от споразумения и договори и тези договоренности действително представляват голяма пакетна сделка, която възстанови баланса на интересите на стараните. От днешния ден тези документи придобиват юридическа сила и осигуряват транзита на руски газ през Украйна след 31 декември 2019 година", каза той. Документите са с дата 30 декември.

Милер подчерта, че "Газпром" е направил всичко възможно и за пореден път е потвърдил, че е отговорен доставчик и надежден партньор.

Както гласи съобщението на"Газпром", ПАО "Газпром", НАК "Нафтогаз Украйна", ООО "Оператор на газотранспортната система на Украйна" (ОГТСУ) и Министерството на правосъдието на Украйна в съответствие с протокола от 20 декември са подписали пакет от документи, които позволяват да се продължи транзита на газ през територията на Украйна след 31 декабря 2019 година.

"Газпром" и "Нафтогаз Украйна" са сключили неотменимо споразумение за уреждане. Документът предвижда оттегляне на всички арбитражни и съдебни искове един срещу друг, по които не са приети окончателни решения, и отказ в бъдеще от всички възможни претенции по договорите за доставка и транзит от 19 януари 2009 година.

По-рано (в предвидения от протокола срок) "Газпром" изплати на "Нафтогаз" 2,9 млрд долара в съответствие с решението на Стокхолмския арбитраж.

"Газпром" и Министерството на правосъдието на Украйна са сключили неотменимо помирително споразумение, предвиждащо прекратяване от Украйна на всички текущи и възможни бъдещи претенции към "Газпром", основани на решението на Антимонополния комитет на Украйна.

Освен това, "Газпром" и "Нафтогаз" са подписали споразумение за организация на транспортирането на газа през територията на Украйна. По този начин "Нафтогаз" представлява организатор на транзита и поема съответните рискове.

"Нафтогаз" и ОГТСУ са сключили транспортно споразумение, а "Газпром" и ОГТСУ - междуоператорско споразумение.Компанията-организатор е длъжна да резервира мощности на Газотранспортната система (ГТС) на Украйна в общ обем 225 млрд куб. м газ за срок от 5 години: през 2020 г. - 65 млрд куб. м, а през 2021-2024 г. - по 40 млрд куб. м.

Действащите договори за доставка и транзит на руски газ през Украйна изтичат на 31 декември 2019 г

"Нафтогаз" потвърди, че е подписал с "Газпром" споразумение за уреждане на споровете

"Нафтогаз Украйна" потвърди, че е подписала с "Газпром" споразумение за уреждане на съдебните спорове, предаде ТАСС, като се позова на изпълнителния директор на компанията Юрий Витренко.

"Освен договора за транзит на газа, подписахме и споразумение за уреждане, според което "Газпром" напълно прекратява обжалването на решенията на Стокхолмския арбитраж", съобщи Витренко във Фейсбук, като подчерта, че документът предвижда "оттегляне на всички текущи искове и жалби от двете страни", посочва БТА.

"Нафтогаз" благодари на чуждестранните партньори

Шефът на компанията "Нафтогаз" изрази днес благодарност към международните партньори, в частност САЩ, за оказаната подкрепа за Украйна на преговорите с руската страна по газовата сделка, в резултат на които вчера бе подписан петгодишен договор с "Газпром" за транзита на газ, предаде ТАСС.

"Благодарни сме на Европейската комисия за последователната й позиция, свидетелство за признаване на надежността и ефективността на газопреносната система на Украйна, а също и на американските партньори - за подкрепата за енергийната сигурност на европейския континент", заяви Андрей Коболев в декларация на сайта на компанията.

По думите му постигането на този резултат е станало възможно благодарение на системната работа на екипа на "Нафтогаз" за разясняване на рисковете от строителството на "Северен поток - 2" и налагането на санкции срещу него от правителството на САЩ.

Заместник-председателят на Еврокомисията, бившият комисар за енергийния съюз Марош Шефчович, който продължава да отговаря за въпроса за транзита на руски газ за Европа през Украйна, приветства подписването на договора.

"Високо ценя упоритата работа и усилия! Благодарение на сключеното миналата седмица политическо споразумение между Русия, Украйна и ЕК транзитният договор между съответните компании, гарантиращ постоянен поток на газ към Европа от 1 януари 2020 г., вече е подписан и подпечатан", написа той в Туитър.

На 19 декември стана известно, че е постигнато принципно съгласие за газа между Русия, Украйна и ЕС в резултат от преговори в Берлин. На 27 декември Шефчович подписа писмо, потвърждаващо готовността на украинската газопреносна система да работи в съответствие със законодателството на ЕС, припомня ТАСС.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.