Financial Times подреди 50-те личности на десетилетието

https://mreja.bg/senzacionno/financial-times-podredi-50-te-lichnosti-na-desetiletieto-2/74955 Mreja.bg
Financial Times подреди 50-те личности на десетилетието


Авторитетното британско издание Financial Times (FT) публикува списък на 50-те личности, "оформили лицето на десетилетието". В него влизат общо 19 политици, 22-ма предприемачи и 9 души от сферите на културата, науката, шоу бизнеса и спорта.

Второто десетилетие на 21 век започна с мерки за строги икономии за справяне със спада, предизвикан от световната финансова криза, и завърши с популистки правителства и нелиберални режими в целия свят.

50-те души от десетилетието на FT отразяват това развитие с промени в политическите игри и влиятелни ръководители от банковото дело и индустрията, развитието на компютрите и смартфоните във всеки аспект от живота ни, пише economic.bg.

Сред политиците, включени в класацията, са френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, руският президент Владимир Путин, индийският премиер Нарендра Моди, американският президент Доналд Тръмп, китайският президент Си Дзинпин, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и бившият президент на САЩ Барак Обама и новият ръководител на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

Бизнесът в списъка се представя от изпълнителния директор на Apple Тим Кук, основателя на Alibaba Джак Ма, изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск, основателят на Amazon Джеф Безос, изпълнителния директор на Netflix Рийд Хейстингс, съоснователя на Uber Травис Каланик.

Други значими личности на десетилетието включват бившия сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън и носителят на Нобелова награда Малала Юсуфзай.Сред най-влиятелните фигури на десетилетието в сферата на спорта е тенисиската Серена Уилямс, при учените е американката Дженифър Дудна, разработила технологията за редактирането на генома CRISPR-cas9. В списъка е и Роуз Макгоун, която положи началото на движението срещу насилието #MeToo.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.