Димитър Аврамов: ГЕРБ даде на Пловдив нов кандидат да смени мрачния стил на управление, а на София - Фандъкова, защото никога не е провокирала разделение

https://mreja.bg/senzacionno/dimitar-avramov-gerb-dade-na-plovdiv-nov-kandidat-da-smeni-mrachniya-stil-na-upravlenie-a-na-sofiya-fandakova-zashtoto-nikoga-ne-e-provokirala-razdelenie-2/64579 Mreja.bg
Димитър Аврамов: ГЕРБ даде на Пловдив нов кандидат да смени мрачния стил на управление, а на София - Фандъкова, защото никога не е провокирала разделение


Чака ни интересен втори тур в София, Пловдив иска управление на ГЕРБ

Фокусът на БСП в следващите 30 дни не бива да е политика на жълтите павета, а да си стегне местните организации

В Стара Загора и Бургас няма силни алтернативи на сегашните кметове

Спекулацията, че е договорена победа на Славчо Атанасов в Пловдив, автоматично го превръща в кандидат за кмет на задкулисието и на статуквото

Г-жа Манолова трябва да убеди столичани, че има добър план за развитието на града

Ако Слави Трифонов правеше шоу както прави политика, отдавна щеше да е безработен

- “Бойко Борисов и Красимир Каракачанов са се договорили Фандъкова да спечели в София, а Славчо Атанасов - в Пловдив”, заяви ген. Атанас Атанасов при представянето на кандидатите за кмет и част от листата за общински съветници на коалиция “Демократична България” в Пловдив онзиден. Преди него тази теза изложи в БНР напусналият листата на ГЕРБ там проф. Димитър Шишков. Откъде иде интригата, г-н Аврамов?

- Ясно беше, че пловдивчани искат промяна в начина и стила на управление на града, кметът да е по-отворен, да комуникира с обществото и хората да му имат доверие. Г-н Борисов и ГЕРБ чуха това, видяха, че Здравко Димитров има одобрение над партийното, и затова го избраха. Така ГЕРБ отговори на обществените очаквания.

Спекулацията, че е договорена победа на Атанасов в Пловдив, автоматично го превръща в кандидат за кмет на задкулисието и на статуквото. И това е много лошо за него, защото около патриотите непрекъснато има скандали, раздели, интриги и задкулисие. Пловдивчани искат промяна и ще я постигнат независимо от това какво казват политиците. Конспирациите, лансирани в нечия полза, винаги се обръщат срещу производителите си. За мен няма съмнение, че битката в Пловдив ще е честна.

- Какво би наклонило везните в полза на Здравко Димитров и какво - в полза на Славчо Атанасов?

- Досега изглеждаше, че предизборната битка ще е с много кандидати, но още преди да е започнала, изглежда като двубой. Очертават се ясни линии на поведение. От 2008 г. насам г-н Славчо Атанасов е класически лявоцентристки кандидат. Защо от 2008 г.? Защото след като стана кмет на Пловдив през 2007 г. изцяло с подкрепата на ГЕРБ, която тогава беше чисто нова партия на върха на популярността си, година по-късно Славчо Атанасов се отметна и направи коалиция с БСП и вкара социалистите в управлението на града. Оттогава на два поредни избора левите избиратели гласуват за г-н Атанасов и го изпращат на балотаж. С подкрепата на БСП той на два пъти - и през 2011, и през 2015 г., беше на ръба да стане кмет. Той е силен ляв кандидат, изцяло благодарение на вота на

избирателите на БСП,

които не припознават

собствените си кандидати

Ако Славчо Атанасов спечели изборите, той ще управлява с БСП.

Срещу него се изправя класически дясноцентристки кандидат в лицето на Здравко Димитров, който има висока подкрепа на десните избиратели и извън ГЕРБ.

- Казвате, че в Пловдив има сериозни нагласи за промяна. Как според вас ще се разпределят критичните гласове към досегашното управление на кмета Иван Тотев?

- В Пловдив има очаквания за промяна на досегашния затворен стил на управление, при който кметът не комуникираше с хората и бе изключил гражданите от процеса на вземане на решения. От това пострада имиджът на ГЕРБ.

- Очаквате ли гласуване тип “всички срещу кандидата на ГЕРБ” в Пловдив?

- Последните 8 години, когато ГЕРБ управляваше, бяха години на ускорено развитие за Пловдив.

Толкова мащабни инвестиции в културни проекти, в инфраструктурата, в ремонтирането на тротоари и квартални улици не е имало от десетилетия. В сравнение с това периодът, в който г-н Атанасов беше кмет, бяха години на застой. Пловдивчани помнят това и ясно разбират разликите. Знаят, че през последните 8 г. градът им се е развил благодарение на помощта от държавата. Затова, като ги питате “Одобрявате ли ГЕРБ?” на централно ниво, одобрението е по-високо. Когато ги питате обаче за ГЕРБ в Пловдив - неодобрението доминира. Точно към тези настроения беше адресирана кадровата промяна, заради тях бе номиниран Здравко Димитров. В политиката промяната винаги е личностна, тя има физически носител. В Пловдив кадровата промяна вече е факт. Остава да бъде обезпечена с политика.

Ако ГЕРБ не донесе

положителна промяна

в Пловдив, избирателите

няма да й простят

Като цяло пловдивчани предпочитат управление на ГЕРБ и дясноцентристките партии пред лявоцентристко с подкрепата на БСП. Хората в Пловдив искат промяна в стила и начина на управление на града, а не радикална политическа промяна.

- Другата голяма интрига е двубоят между Йорданка Фандъкова и досегашния омбудсман Мая Манолова. Ваши колеги твърдят, че победа на Манолова не бива да се изключва, но и ако това стане, ще е голям пробив на БСП. Как мислите?

- Имам голямото удоволствие преди всички избори да си говоря с “24 часа” и винаги казвам нещо, с което да съм полезен на читателите ви. То е следното: всеки вид избори са различни, в тях има различна логика. Каквото и да се случи на местните избори, това няма автоматично да промени управлението на държавата. В момента, в който местните избори приключат, на следващия ден избраните кметове и мнозинства започват да мислят как да работят с правителството. И ако търсиш политически конфликт с централната власт, няма да получаваш нейната подкрепа. В такъв конфликт влезе през 2008 г. Славчо Атанасов и Пловдив загуби от това. От друга страна, коалиционните партньори на ГЕРБ искат много да са във властта. Нали не мислите, че Красимир Каракачанов ще напусне поста министър на отбраната, ако Здравко Димитров бъде избран за кмет на Пловдив?

- Местните избори са онзи тест за управляващите, който показва ще издържат ли до края на мандата, повтарят ваши колеги.

- Казва го и опозицията. Тя в лицето на БСП в последните 10 години е губила всички тези тестове. Говорихме за София и Пловдив. Те са много различни. Пловдивчани не искат радикална политическа промяна, а промяна в стила на управление. В София има проблем с недоволството на хората от качеството на работата по модернизацията на града.

Годините, в които

г-н Атанасов беше

кмет на Пловдив,

бяха на застой

В Пловдив недоволството е персонализирано в личността на досегашния кмет.

В София то е около

качеството на работата

на местната власт

С издигането на нов кандидат за кмет в Пловдив ГЕРБ отговаря на обществените очаквания. В Пловдив ГЕРБ заложи на промяната, а в София - на статуквото. Тепърва ще разберем коя стратегия е по-правилна.

- В София мнозина прогнозират балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Какви очаквания имате за изхода от този знаков двубой?

- В София е най-голямата група свободни хора, чийто живот, доходи и планове за личностно развитие не зависят директно от правителството и от местната власт. От тази гледна точка на софиянци много трудно може да бъде повлияно за кого да гласуват. Те имат собствени виждания и за кандидатите за кмет на София ще е много трудно да ги привлекат.

Опозиционният кандидат трябва да е много, много добър в посланията си, за да спечели. Защо? Защото, колкото и да са недоволни софиянци от работата на общината по модернизацията на града, кметът на София, г-жа Фандъкова, никога не е била източник на политическо напрежение, на разделение или на конфронтация. Тя винаги е била умерена в изказа си. Тоест опонентът ѝ, в случая г-жа Манолова, трябва да много убедителна, да докаже, че има добър план за развитието на града и да убеди хората, че има решения на проблемите.

- Мнозина изтъкват, че основният опонент на Йорданка Фандъкова - Мая Манолова, никога не е управлявала нито община, нито град, още по-малко столицата. Но е факт, че умее да защитава каузи енергично. Дали експертността и опитът на Фандъкова ще отстъпят, или ще надделеят?

- Не бих подценявал кандидатурата на г-жа Манолова. Да, в нейната кампания се забелязват редица недостатъци, има и хаотичност, има и известна непремереност на посланията, но тя е силен кандидат. Впрочем и за нея, и за г-жа Фандъкова е валидно едно - в българската политика скандалите се случват от днес за утре. В 30-те дни до изборите има много време за грешки и гафове. В София има отворено политическо състезание. Нека да чуем какво ни казват кандидатите, какви са плановете им за града. Хората ще преценят. Чака ни интересен втори тур в София.

- Кои са проблемните битки за ГЕРБ в другите големи областни градове?

- Политическата промяна в Европа и в България като европейска страна винаги се движи от запад на изток. Ако тръгнем по единствената българска магистрала от запад на изток, от София към Бургас, като че ли промяната изглежда най-възможна в София и много по-малко възможна в Пловдив, Стара Загора и Бургас.

В Стара Загора и Бургас няма силни алтернативи на сегашните кметове. В Северна България положението е малко по-особено, защото от поне две десетилетия

Варна например

е олигархизиран

град - когото и да избереш, той стъпва върху едни и същи структурни проблеми. Затова във Варна хората са склонни да избират кандидати на управляващата партия, очакват те да ги пазят от местната олигархия. През последните години във Варна бяха направени редица инфраструктурни проекти, които модернизираха града. Не знам обаче дали това е нещото, което варненци искат. Засега изглежда, че настоящият кмет на Варна има най-големи шансове да бъде преизбран.

Много е важно как опозиционните кандидати за кметове ще дефинират промяната. В местните избори тя е различна във всяко населено място. Ако опонентите на ГЕРБ си представят, че промяната ще се случи чрез опозиционна реторика, такава, каквато се използва на жълтите павета в София, грешат. В българските градове има реални проблеми и за да спечелиш гласовете на жителите им, трябва да знаеш как да комуникираш с тях и как да адресираш проблемите им.

- В този смисъл как ще се представи БСП? Тя няма кмет в нито един областен град, а на последните местни избори най-големият град, избрал подкрепен от БСП кмет, е Асеновград. Но има директива да удвоят резултата. Докъде ще стигнат?

- Ако БСП, след като няма дори един областен град, спечели дори един, това ще е огромна победа за тях. БСП от много време са треторазрядна партия в местната власт. От издигането на Захари Георгиев във Пловдив преди много години БСП няма участник в балотаж. Това е политически срам за социалистите. В същото време на тазгодишните европейски избори в Пловдив БСП има почти 22 000 гласа. Евроизборите са с ниска избирателна активност.

Ако тези 22 хиляди симпатизанти на БСП в Пловдив гласуват за собствения си кандидат за кмет Николай Радев - интелектуалец и директор на езиковата гимназия - той гарантирано ще участва в балотажа. Ако БСП иска да направи реална политическа промяна в Пловдив, тя

не трябва да позволява

на местната си организация

да интригантства с други

кандидати за кметове Социалистите в Пловдив трябва да гласуват за своя кандидат, защото той е автентичен социалист. В национален мащаб, ако БСП иска да бъде истинска политическа алтернатива, нейните кандидати трябва да са на балотажи във всички големи градове. Тя трябва също да спечели някой от тях.

В много от общините ГЕРБ има успешни кметове, затова е възможно в тях изборите да се решат на първи тур. Такива са Стара Загора и Бургас. В Стара Загора БСП има традиционно силна организация, има политически капацитет и е длъжна да се бори за балотаж въпреки високото одобрение, което има кметът.

Фокусът на БСП в следващите 30 дни не би трябвало да е политика на жълтите павета, а подпомагането на местните организации с цел високи изборни резултати. Ако тя се провали в това, ще си остане треторазрядна партия в местната власт.

- Няма как да не ви попитам за тези 8,3% сред българите в последното проучване на “Алфа рисърч”, които подкрепят партията на Слави “Няма такава държава”. Как ще се представи, ако влезе в надпреварата след месец?

- Ако Слави Трифонов правеше шоу, както прави политика, отдавна щеше да е безработен. Той и хората му са най-успешният екип в развлекателния бизнес в България и трябва да бъдат уважавани за това. Политическият им продукт обаче е много посредствен, пълен с популизъм! Ако искат да бъдат запомнени като създатели на неуспешен политически проект, това си е техен избор. Имаме конкурентна демокрация и всеки, който иска да влезе в политиката, трябва да бъде насърчаван.

- Като теглите чертата, включително и на мантрите, че и този местен вот ще е труден за ГЕРБ, защото има умора от властта, но всъщност няма ясна нейна алтернатива, каква е прогнозата ви за изхода от местния вот на 27 октомври?

- На ГЕРБ ще ѝ бъде трудно, защото в момента ГЕРБ е партия в процес на промяна. От силно йерархична, централизирана структура, както беше създадена от г-н Цветанов, тя започва да се децентрализира. Днешните проблеми на ГЕРБ в Пловдив са проблеми на централизацията и на начина на вземане на партийни решения, наложен от г-н Цветанов. Затвореността, мрачността, политическата арогантност, която пловдивчани отхвърлят, са нещо, което ГЕРБ се опитва да промени. Предстои да видим дали ще е успешно. Преди много години, когато СДС смени г-н Христо Бисеров, който бе обвързал структурата на партията с клиентелни интереси извън нея, СДС не успя да се справи с промяната.

Засега изглежда, че ГЕРБ разбира какво не трябва да прави и не допуска същата грешка. В конкурентните демокрации политиката е процес на непрекъсната промяна. Който не разбира това, губи.

CV

Димитър Аврамов е роден през 1973 г. в Пловдив

Магистър по политически науки в СУ

Има малък IT бизнес

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.