Депутати са възмутени от решението за предсрочно освобождаване на Полфрийман

https://mreja.bg/senzacionno/deputati-sa-vazmuteni-ot-reshenieto-za-predsrochno-osvobozhdavane-na-polfriyman/64295 Mreja.bg
Депутати са възмутени от решението за предсрочно освобождаване на Полфрийман


Депутати са възмутени от решението за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов.

С решение на Софийския апелативен съд австралиецът излиза предсрочно от затвора. Това стана повод за коментари в кулоарите на парламента от народни представители от различни политически сили.

Като гражданин смятам, че председателят на този съдебен състав-Калин Калпакчиев, най-малкото дължи отговор на близките на убитото момче за мотивите си при произнасянето на това съдебно решение, посочи Красимир Ципов/ГЕРБ/ като уточни,че мнението му е на гражданин, защото като юрист няма как да коментира решение на съда.

Той отбеляза, че нормалната практика в тези казуси е, когато остават една, две или максимум три години до изтичането на присъдата, да се вземат такива решения.

Интересно е и дали Съюзът на съдиите, чийто председател е съдия Калпакчиев, как ще се произнесе по такова решение, тъй като обществените реакции са ясни, хората са възмутени, а близките на убитото момче очакват отговор на това какви са били мотивите, допълни Ципов. Той припомни, че самият Джок Полфрийман при произнасянето на присъдата е заявил, че българският съд е корумпиран. Какво ще каже г-н Калпакчиев за тези изявления на Полфрийман, попита депутатът.

Като "подигравка и позор" коментира решението на съда лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че това е "грозно решение на българския съд".

Като юрист би трябвало да кажа, че решенията на съда не се коментират, но като човек и като политик казвам, че това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с мъките на тези хора, с чувството за справедливост и за възмездие на престъпници, убийци, изнасилвачи, посочи Нинова. По думите й, това още по-остро поставя въпроса за бързо и незабавно приемане на предложението на левицата да не се прилага съкратено производство, споразумение и намаляване на присъдата.

От "Обединени патриоти" възприемат това решение "с изключителна болка и раздразнение".

Този човек заслужаваше своето наказание. Този човек трябваше да изтърпи своето наказание тук в България, категоричен е Милен Михов. Учудени сме от решението на съда, допълни той.

В правовата държава решенията на съда трябва да бъдат уважавани, но цялото общество възприема тази присъда като несправедлива, подчерта Михов. Според него мотивите на съда може би имат някакво бюрократично основание, но истината все пак е на другата страна.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.