Децата на починалия затворник Фетата от Благоевград искат 100 хил. лв. за смъртта му

https://mreja.bg/senzacionno/decata-na-pochinaliya-zatvornik-fetata-ot-blagoevgrad-iskat-100-hil-lv-za-smartta-mu-2/74166 Mreja.bg
Децата на починалия затворник Фетата от Благоевград искат 100 хил. лв. за смъртта му


Малолетните деца на починал наркодилър искат обезщетение от 100 хил. лв. от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Момченцето Ф. и сестра му Ал., които са на 9 и 12 г, чрез майка си, са пуснали искова молба до съда в Благоевград заради смъртта на баща им Филип Методиев-Фетата. Той почина сутринта на 17 април 2016 г. в болницата в Дупница, където бе докаран предната вечер от затворническите власти в Бобов дол.

Фетата имаше над 10 присъди, като последно от 2015 г. излежаваше 6-годишно наказание за разпространение на наркотици в близост до училище в Благоевград. На 16 април 2016 г. сутринта му прилошало в килията и започнал да повръща кръв. Откаран бил на преглед, но категорично отказал да го настанят в болница за проследяване на състоянието. Искал да му прекъснат наказанието, за да се лекува при определен медик в Благоевград. Върнали го обратно в килията, а след обяд около 17 ч отново му прилошало. Транспортиран бил в болницата в Дупница. Лекарите направили всичко възможно да го спасят, но на следващия ден сутринта починал от хеморагичен шок, остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност. Острата кръвозагуба е от масивен кръвоизлив в стомаха - над 2 литра от ерозирали варици на хранопровода. Състоянието му било следствие от тежко хронично болестно увреждане на черния дроб - чернодробна цироза.

Фетата е имал чернодробна цироза, хроничен хепатит С, захарен диабет, наркомания от 1990 г., интравенозно хероин, морфин, лидол. Страдал е и от разширени вени на хранопровода, кръвоизлив на разширените вени, остра кървяща язва на дванадесетопръстното черво и хроничен панкреатит.

След смъртта му прокуратурата образува досъдебно производство, но то бе прекратено, защото се установи, че няма виновни за смъртта на Фетата. Не бе намерена пряка и непосредствена причинно-следствена връзка между действията на лекарските екипи и смъртта на Методиев. Затворническите власти са направили всичко необходимо, за да го настанят за лечение в болницата, а лекарите пък не са имали друг шанс, защото състоянието му било изключително тежко и неспасяемо, организмът му бил сериозно увреден от тежките заболявания, бе заключението на прокуратурата, потвърдено и от съда.

Наследниците му обаче настояват за обезщетение за неимуществени вреди, защото смятат, че затворническите власти са бездействали и не са реагирали своевременно на влошеното му състояние.

Съдът назначи съдебно-медицинска експертиза, която да даде отговор дали е било възможно да се спаси животът му.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.