Дъщерята на арестувания Илхам Тохти взе наградата "Сахаров" от негово име

https://mreja.bg/senzacionno/dashteryata-na-arestuvaniya-ilham-tohti-vze-nagradata-saharov-ot-negovo-ime/74189 Mreja.bg
Дъщерята на арестувания Илхам Тохти взе наградата "Сахаров" от негово име


Дъщерята на Илхам Тохти, носител на награда „Сахаров“ за 2019 г., прие на 18 декември отличието от името на баща си, който излежава присъда в Китай. Това съобщиха от Европейската комиисия. 

Илхам Тохти е уйгурски учен, борещ се за правата на уйгурското малцинство в Китай. Той е в затвора от 2014 г., когато получава доживотна присъда по обвинения за сепаратизъм. „Със своята дейност Илхам Тохти успя да даде глас на уйгурите“, заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. „Той работи от 20 години, за да насърчи диалога и разбирателството между уйгурите и другите хора в Китай“.

„Днес би трябвало да бъде момент на щастие, на празник за свободата на речта. Вместо това е тъжен ден. За пореден път този стол е празен, защото в света, в който живеем, да упражняваш свобода на мисълта не винаги означава да бъдеш свободен“.

Дъщерята на лауреата Джевхер Илхам заяви на церемонията в Страсбург: „За мен е чест да бъда днес в Европейския парламент, за да получа наградата „Сахаров“ от името на баща си. Благодарна съм за възможността да разкажа неговата история, защото той самият не може да я разкаже. Честно казано, не знам къде е баща ми. За последно семейството ми получи известие за него през 2017 г.“

„Днес в Китай няма свобода за уйгурите... нито в училище, нито на публични места, нито дори у дома“, каза Джевхер Илхам. „Моят баща като повечето уйгури е заклеймен като агресивен екстремист, със заболяване, което трябва да се лекува, и с ум, който трябва да бъде промит. Под този фалшив етикет на екстремизма правителството е поставило един милион души, а вероятно и повече, в „концентрационни лагери“, където уйгурите са принуждавани да се откажат от своята религия, от своите език и култура, където хора са изтезавани и някои умират“.

От април 2017 г. над 1 млн. уйгури са били задържани в мрежа от лагери, където върху тях се оказва натиск да се отрекат от етническата си идентичност, от мюсюлманската си вяра и да се закълнат в лоялност към китайските власти.

Джевхер Илхам призова за подкрепа на каузата на своя баща: „Питам всички в тази зала и тези, които слушат: виждате ли проблем в начина, по който китайското правителство се отнася с уйгурите? Ако виждате проблем, моля работете за решение“.

Председателят на Парламента се обяви за незабавното и безусловно освобождаване на Илхам Тохти и всички други носители на награда „Сахаров“, които в момента са в затвора и са преследвани за това, че защитават правата на човека и основните свободи.

Кой е Илхам Тохти

Илхам Тохти е привърженик на диалога и се застъпва за прилагането на китайското законодателство, предоставящо автономия на регионите. Той подкрепя умерен подход и помирение. Въпреки това е осъден след показен процес през 2014 г. на доживотен затвор за сепаратизъм.

Церемонията по награждаването

Наградата, която се състои от грамота и парична премия от 50 000 евро, бе връчена на Джевхер Илхам на церемония по време на пленарното заседание в Страсбург.

Сред присъстващите бяха и представители на другите финалисти за наградата „Сахаров“ за 2019 г. ? бразилски активисти за защита на правата на човека и на околната среда и млади кенийки, създали приложение в помощ на момичета, подлагани на обрязване.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.

Миналата година наградата бе присъдена на украинския филмов режисьор Олег Сенцов. През ноември 2019 г. той получи отличието си лично, след като бе освободен от руски затвор.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.