Цената на петрола пада, саудитците вадят доказателства, че Иран стои зад атаката (Обзор)

https://mreja.bg/senzacionno/cenata-na-petrola-pada-sauditcite-vadyat-dokazatelstva-che-iran-stoi-zad-atakata-obzor-2/64120 Mreja.bg
Цената на петрола пада, саудитците вадят доказателства, че Иран стои зад атаката (Обзор)


Рекордният скок на цената на петрола се задържа само един ден, след като Саудитска Арабия обяви, че ще възстанови производството на петрол по-бързо от очакваното. Цената спадна с повече от 5% във вторник след паниката в понеделник, предизвикана от атаки от въздуха срещу най-големия комплекс за преработка на суров петрол в страната и в света.

“Искам да успокоя всички в Саудитска Арабия, че цените на петрола вече са на същите нива, на които бяха преди 3,43 ч в събота”, каза министърът на енергетиката принц Абдулазис бин Салман. До края на септември Саудитска Арабия ще възстанови производството си на петрол, след като то беше намалено наполовина в резултат на атаката, допълни принцът, цитиран от АФП.

Междувременно саудитците извадиха доказателства, че Иран е замесен в атаката срещу рафинерията. Говорител на министерството на отбраната в Рияд показа на пресконференция останки от дронове и крилати ракети, които доказвали иранската намеса. Той заяви, че 18 дрона и 7 крилати ракети са ударили рафинерията “Арамко” от посока, изключваща Йемен. 

Останките показвали, че атаките “безспорно са били спонсорирани от Иран”. Техеран отрече да е изиграл и най-малка роля в нападението.

Доналд Тръмп обяви вчера, че е наредил нови “значими” санкции срещу Иран.

Руският президент Владимир Путин разговаря по телефона със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който е и министър на отбраната на кралството, и изрази загриженост във връзка с атаките срещу петролни рафинерии в Саудитска Арабия. Путин се обяви за провеждане на щателно и обективно разследване на нападенията, предаде ТАСС. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че Путин не е обсъдил с престолонаследника възможността за доставки на руски ракетни комплекси С-300 или С-400 на Рияд. Ройтерс отбелязва, че прескъпото западно въоръжение на Саудитска Арабия се оказа безпомощно срещу евтините дронове и крилати ракети, използвани при удара.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.