Борисов: За първи път се говориха добри неща за Русия в Брюксел (Обзор)

https://mreja.bg/senzacionno/borisov-za-parvi-pat-se-govoriha-dobri-neshta-za-rusiya-v-bryuksel-obzor/73667 Mreja.bg
Борисов: За първи път се говориха добри неща за Русия в Брюксел (Обзор)


За пръв път вчера се говориха доста добри неща за Русия, заяви Бойко Борисов след заседанието на Съвета на ЕС, на което санкциите срещу Москва отново бяха удължени.

Премиерът ни цитира германската канцлерка Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон, според които все още няма място за радостен оптимизъм. Има няколко стъпки в много правилна посока. За пръв път чух толкова оптимистични неща да се кажат. Те не са довършени и затова останаха санкциите, уточни премиерът.

Колеги изнесоха фактите, че около 35 милиарда (долара) са американските инвестиции в Русия по времето на санкциите, добави той.

Борисов уточни, че въпреки предстоящото прекратяване на вноските на Великобритания в бюджета на ЕС

България няма

да загуби пари

От кохезионната политика около 80 милиона (евро) са ни по-малко, но така или иначе през бюджета компенсираме много инфраструктурни проекти в момента, това не е най-важно. Имаме

нови 250 милиона, които

можем да похарчим за

слабо развити региони

- Северозапада, Родопите, добави Борисов.

Може да се очаква и съвместно оспорване пред Съда на ЕС на новите правила за международните пътни превози. Борисов съобщи, че няколко държави от ЕС са подкрепили нашата страна в оспорването на приетите промени. По думите му, от една страна, ЕС се стреми да намали замърсяването на околната среда, а същевременно приема правила, които ще доведат до повече вредни газове с изискването камионите и техните водачи да се връщат често в държавата, където са регистрирани.

Дискусията по тази тема нито е приключила, нито ще дадем така да приключи, затова ще заведем дело, каза Борисов. Той отбеляза, че западноевропейските държави, които най-много държат на новите правила, са прехвърлили замърсяващото си производство в Азия. 

Премиерът каза, че

инвеститорският

интерес към

строежа на АЕЦ

у нас е голям

и идва от Китай, Южна Корея, САЩ, Русия и от много места. В момента тече процедура и не бих искал дори да се изказвам по темата. Факт е, че най-големите фирми в света проявяват голям интерес, поясни той.

По повод предложенията на Еврокомисията за отпадане на употребата на полезни изкопаеми до 2050 г. премиерът отбеляза, че когато ЕС е така решен, намеренията ще бъдат изпълнени. Трябва да кажем какво е бъдещето на въглищата. Имаме 30 години и трябва да кажем какво ще се случи след това, заяви Борисов. Според премиера газопроводът “Балкански поток” създава възможности, ако след 15-20-25 години се наложи плавно затваряне на въглищните централи. Той отбеляза, че това ще наложи гарантиране на доставките на газ. Ние ги гарантираме по два начина - първо с интерконектора с Гърция, където може да идва газ от Азербайджан и втечнен газ. САЩ признаха България за основен газоразпределител на Балканите, хъб “Балкан” е включен и в стратегиите на ЕК, уточни Борисов. Така се постигат гаранциите, поискани преди време от руския президент Владимир Путин за развитието на газопреносната мрежа.

Според Борисов

преносът на газ

през Украйна

няма да спре

Зависимите от продажбата на газ са компаниите, които произвеждат газ. Те формират своя бюджет на базата на фактурите, които ни пращат и осребряваме, посочи той. Премиерът се усъмни, че тези фирми ще се откажат от приходи за пет милиарда евро. Обратното е в сила - все повече компании искат да докарат газ, добави той.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.