Бисер Петков: Не се предвижда закриване на домове за възрастни хора

https://mreja.bg/senzacionno/biser-petkov-ne-se-predvizhda-zakrivane-na-domove-za-vazrastni-hora-2/63974 Mreja.bg
Бисер Петков: Не се предвижда закриване на домове за възрастни хора


Не се предвижда закриване на домове за възрастни хора, а съществуващите ще бъдат реформирани, според Закона за социалните услуги, съобщи в Елена министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предава БТА.

Според плана на министерството за дългосрочна грижа за възрастните хора ще бъдат изградени центрове, като приоритет ще бъде извеждането на хората с умствена изостаналост и психически проблеми, които живеят в съществуващите институции.

Първоначално мярката предвижда да бъдат закрити десет институции, а техните потребители да бъдат настанени в центрове, които да помогнат за социализацията им. Реформирането ще е съобразено със стандартите за качествено обслужване и за осигуряване на пълноценен и активен живот на хората в напреднала възраст.

Финансирането ще бъде осигурено от държавния бюджет чрез бюджетите на общините, като част от държавните делегирани дейности, посочи министърът.

В Елена той откри Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, с капацитет от 12 потребители, от които вече са настанени седем. Сградата е изградена през 2015 година по проект, финансиран от ПРСР в размер на близо 320 хиляди лева.

По думите на министър Петков процесът на деинституционализацията на децата, започнал през 2010 година трябва да приключи през 2021 година. До момента броят на закритите институции за деца е 114 от 137 съществуващи през 2010 година. Около 500 деца са останали главно в Домовете за медико-социални грижи, като в началото на процеса техният брой е бил 7500.

Министърът подчерта, че паралелно са изградени над 600 различни социални услуги, предлагащи среда, близка до семейната. Съгласно актуализирания план за действие за изпълнение на стратегията за деинституционализацията се предвижда изграждане на още 112 подобни услуги, за да бъде разгърната максимално мрежата в помощ на децата, посочи той.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.