Българското школо в сърцето на космополитния Истанбул отваря врати за пета поредна учебна година

https://mreja.bg/senzacionno/balgarskoto-shkolo-v-sarceto-na-kosmopolitniya-istanbul-otvarya-vrati-za-peta-poredna-uchebna-godina-2/64423 Mreja.bg
Българското школо в сърцето на космополитния Истанбул отваря врати за пета поредна учебна година


Вече 55 ученици се обучават там

В неделя, 22 септември, училищният звънец ще призове отново в клас възпитаниците на едно от най-младите български учебни заведения зад граница - българското неделно училище “Св. св. Кирил и Методий” в Истанбул. Училището се помещава в сградата на Българската екзархия- светиня на българското културно-историческо наследство в града край Босфора, която самите ученици определиха като “Сърцето на България в Истанбул” в едноименния документален филм.

Във връзка със започването на новата 2019-2020 г. поканих директорката г-жа Невин Даудова да разкаже за дейността на училището специално пред в. “24 часа”.

“Училището ни започна дейността си през септември 2014 г. А тази учебна година е от особено значение за нас, защото е юбилейна -

навършват се 5

години от

създаването

За пета поредна година днес отваряме портите на нашето школо с радост и задоволство от постигнатото. Започнахме с много желание и ентусиазъм в началото, които с всяка изминала година се увеличаваха. Така както нарасна и училището ни - през първата година учениците ни бяха 17, а вече достигнахме 55”, посочи тя.

Учениците, които посещават българското неделно училище в Истанбул, са с различно ниво на владеене на българския език. Което предопределя и разнообразието на групите за обучение.

“Имаме подготвителна група за деца, за които българският език се явява като втори и програмата ни е обособена изцяло в тази насока. Програмите в началния, прогимназиалния и гимназиалния курс са подготвени от МОН, учебниците са от български издателства и са съобразени с програмата на министерството. “По думите на Даудова важна част от образователния процес са входящите тестове, които се правят за определяне нивото на владеене на езика, както и контролните изпити през учебната година за овладяване на знанията. По традиция краят на учебната година се отбелязва тържествено, в присъствието на родители и близки на учениците, на преминалите успешно се връчват удостоверения, които важат за всички български училища. Особена чест и гордост за учениците и преподавателския колектив са знакови събития, в които участват с ученици от други сродни училища.

“Всяка година

организираме

прояви с цел

запазване и

развиване на

българския дух у

децата

Учениците ни се включиха в европейската програма“ Заедно по пътя на Кирил и Методий” в рамките на програмата “Пловдив - европейска столица на културата” заедно с децата от други български неделни училища, с които заедно рисуваха по буквите на глаголицата, кирилицата и техните числени стойности. Принос за тези успехи има преподавателският състав. В колектива ни всички учителки са професионалисти с дългогодишен опит, работили са в различни училища и в България”, посочи тя.

Според г-жа Даудова изключителен шанс за българското неделно училище е, че се помещава в сградата на Българската екзархия в района на Шишли.

“Това е уникално място в космополитния Истанбул. Всяка неделя тук се събираме всички ние, които носим в сърцата и умовете си България. Тук общуваме, споделяме ежедневието, празнуваме празниците си. Освен учебните занятия с подрастващите в екзархията се организират курсове по български език за българската диаспора в Истанбул. Курсовете се водят от наши преподаватели и се посещават с голям интерес от възрастни и по-млади хора от общността на цариградските българи.”

- Подготвяте се за тържеството, с което в неделя, 22 септември, ще откриете новата учебна година. Какво ще предстои?

“Ще продължим с обучението по български език, история и география, рисуване, музика и фолклор, като ще включим и нови извънкласни дейности. Ще подредим изложба с рисунките на децата по европейския проект. Предстои да ни гостуват ученици и учители от едно училище в България. Подготвяме и различни инициативи за отбелязване на 5-годишния юбилей на нашето училище”, казва г-жа Даудова.

По думите ѝ ръководството на българското неделно училище “Св. св. Кирил и Методий” в Истанбул, което ѝ е поверено лично, за нея има много важен смисъл и значение.

“Да си учител,

е не толкова

професия,

колкото

призвание,

учителството е за цял живот. Благодарна съм, че продължавам да съм полезна като учител на малки и големи. В неделното училище ние сме едно голямо семейство, споделяме деня си и научаваме много нови неща. Има още толкова много неща, които тепърва ще учим, ще работим усилено, за да пазим и обогатяваме българския дух и България в сърцата си в космополитния Истанбул.”

По време на празненствата по повод 24 май преди две години вицепрезидентът Илияна Йотова гостува на учениците в неделното училище в Истанбул.

“За пръв път през тази година имах щастието да представя нашето училище на 12-ата конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Присъствието на г-жа Илияна Йотова, на министър-председателя Бойко Борисов, просветния министър, на учители от български училища по цял свят беше изключително важно. Като училище и преди това поддържахме връзки със сродни училища в чужбина, но благодарение на конференцията успяхме да разширим връзките си и с други училища”, каза Невин Даудова.

- Благодаря ви, г-жо Даудова за този разговор. На добър час и успех в новата учебна година!

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.