Алжир с нов президент

https://mreja.bg/senzacionno/alzhir-s-nov-prezident/74261 Mreja.bg
Алжир с нов президент


Новият алжирски президент Абделмаджид Теббун встъпи официално в длъжност днес, след церемония в столицата на Алжир точно една седмица, след като бе избран с 58% от гласовете. Той е роден през 1945 г. и е служил за кратко като премиер на страната през лятото на 2017 г.

Още в първата си пресконференция след изборите Теббун пое ангажимент към младото поколение в Алжир за безмилостна борба с корупцията, както и да бъдат направени необходимите реформи, а държаното ръководство да бъде отворено за всички конструктивни идеи и предложения за изграждането на модерна и демократична държава. Новият президент подчерта, че протяга ръка за диалог към протестното движение "Хирак" и определи ролята на армията като ключова за съхраняването на сигурността и стабилността на Алжир, недопускайки "проливането дори на една капка безценната алжирска кръв“. Новият президент обеща премахване на всички рестрикции по отношение на алжирската общност в чужбина и да бъдат създадени механизми за нейната пълноценна реинтеграция към процесите в страната.

Новият държавен глава се ангажира следващото алжирско правителство да бъде съставено от висококвалифицирани личности, сред които и хора от младато поколение. Той обеща и промяна на конституцията, която да гарантира по-ясно разпределение на отговорностите между властите и институциите на държавата, като този проект за промени на основния закон да бъде представен за широка обществена дискусия. Теббун подчерта също така, че Алжир в бъдеще ще води по-активна външна политика. 

Първите, поздравили Абделмаджид Теббун за избирането му бяха египетският президент Абделфатах Сиси и държавните глави на съседните Мароко и Тунис, както и кралете на Саудитска Арабия и Йордания.

Държавният департамент на САЩ поздрави алжирците за провеждането на президентските избори и изрази желание да работи с новоизбрания президент в името на регионалната сигурност и просперитет.

Надяваме се изборът на Абделмаджид Тебун за ръководител на страната да създаде възможност за консолидиране и подобряване на отношенията между двете държави, се казва в изявление на руското външно министерство.

Испания бе първа от европейските държави, която поздрави новоизбрания президент, последвана от Италия.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.