Адвокат иска да разследват лекари, заключили, че канабисът води до рак

https://mreja.bg/senzacionno/advokat-iska-da-razsledvat-lekari-zaklyuchili-che-kanabisat-vodi-do-rak/74010 Mreja.bg
Адвокат иска да разследват лекари, заключили, че канабисът води до рак


Адвокат Калин Ангелов от Движение „Промена“ поиска прокуратурата във Варна да разследва вещи лица, ако действително са дали заключение, че основна съставка на канабиса уврежда мозъка и причинява рак. Това съобщи "Лекс".

Защитникът е бил провокиран от прессъобщение именно на варненската прокуратура за предадени на съд двама мъже за разпространение на хашишово масло. В него се казва, че продукцията била продавана предимно на онкоболни, „а от съдебномедицинската експертиза по делото става ясно, че употребата на вещества с високо съдържание на тетрахидроканабинол уврежда мозъчните структури, имунната, сърдечно-съдовата и репродуктивната система, белия дроб, кръвта, води до мутации в ДНК и рак“.

Адвокат Ангелов пише в сигнала си до прокуратурата, че ако твърдението за въздействието на тетрахидроканабинола наистина е в експертизата, то става въпрос за невярно заключение и престъпление. Той прилага и документи от Световната здравна организация, Европарламента, както и научни изследвания, в които няма данни за подобни увреждания.

„Тетрахидроканабинолът е вещество, което е изследвано многократно и по най-различни поводи. Медицинските му свойства са признати практически в целия свят, но за ефекти, като описаните в съобщението на прокуратурата, не се съобщава никъде в научната литература“, пише Ангелов.

По думите му, от научните изследвания може да се извлече информация за възможността канабисът и тетрахидроканабинолът да бъдат ползвани в медицината, както и потенциалните рискове, но никъде няма и дума за това, че сама по себе си употребата на такива вещества води до описаните в прессъобщението увреждания.

„С оглед на горното, моля да направите проверка по случая и, ако наистина в представената експертиза е посочено, че „употребата на вещества с високо съдържание на тетрахидроканабинол уврежда мозъчните структури, имунната, сърдечно-съдовата и репродуктивната система, белия дроб, кръвта, води до мутации в ДНК и рак“, да образувате наказателно производство срещу вещото лице/вещите лица за извършено престъпление по чл. 291 НК.

Това е така, тъй като същите или съзнателно са дали невярно заключение, или са дали заключение в област на науката, по която нямат специални знания. И в двата случая обаче е извършено престъпление против правосъдието на Република България“, пише в сигнала адвокат Ангелов.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.