7 години затвор за убийството в село Смолница

https://mreja.bg/senzacionno/7-godini-zatvor-za-ubiystvoto-v-selo-smolnica/73904 Mreja.bg
7 години затвор за убийството в село Смолница


Наказание лишаване от свобода за срок от 7 години получи на първа инстанция 66-годишен мъж, обвинен за убийство, извършено в състояние на силно раздразнение, и незаконно притежание на огнестрелно оръжие.

Състав на Окръжния съд в Добрич призна подсъдимия за виновен в това, че на 13 ноември 2017 г., в добричкото село Смолница, умишлено е умъртвил 72-годишен мъж, като убийството е извършено в състояние на силно раздразнение, което е предизвикано от пострадалия с тежка обида и с насилие.

Според обвинителния акт, престъплението било извършено в частен дом след употреба на алкохол и възникнал спор между подсъдимия и пострадалия. Съдебният състав прие за установено, че подсъдимият е осъществил деянието с незаконно притежавана въздушна пушка, преработена в еднозарядно неавтоматично оръжие за стрелба с бойни патрони.

С постановената присъда мъжът бе осъден и да заплати по 100 000 лева обезщетение за причинени в резултат на деянието неимуществени вреди на двама наследници на пострадалия, които бяха конституирани като частни обвинители и граждански ищци в процеса.

Основният спор между страните по делото беше свързан с правната квалификация на повдигнатото обвинение. Страните бяха на различни мнения по въпроса дали подсъдимият е извършил деянието в състояние на силно раздразнение или трябва да носи отговорност по основния състав на престъплението „убийство“. Първата теза бе подкрепена от прокурора и защитника на подсъдимия, а адвокатът на частните обвинители бе на мнение, че подсъдимият е отговорен за по-тежко наказуемото деяние. Страните останаха на противоположни мнения и след приетите от съда две назначени по делото съдебно психолого-психиатрични експертизи.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.