16-годишният Владислав, който удави братовчед си в Дунав, като него не можел да плува

https://mreja.bg/senzacionno/16-godishniyat-vladislav-koyto-udavi-bratovched-si-v-dunav-kato-nego-ne-mozhel-da-pluva-2/64024 Mreja.bg
16-годишният Владислав, който удави братовчед си в Дунав, като него не можел да плува


- След инцидента тийнейджърът първо се наспал, после търсил изчезналия Антим заедно с баща му

- Осъден е за умишлено убийство, но родителите му смятат, че е набеден

Защо 16-годишно момче от Свищов удави своя първи братовчед в река Дунав, прибра се и заспа спокойно, а после заедно с чичо си обикаля по улиците на града да търси 16-годишния Антим, сякаш нищо не се е случило?

Страх или

психика на

завършен убиец

се крие зад поведението на Владислав и какъв е мотивът да убие своя връстник, с когото били като братя?

Въпросите за ужасяващия случай, който потресе Свищов миналото лято, сега стоят пред апелативния съд в Търново. В понеделник магистратите разгледаха жалба от адвоката на осъдения на 5 години затвор Владислав Василев, в която се настоява той да бъде оневинен напълно. Според адвокат Жоро Нинов първоинстанционната присъда е неправилна и необоснована, а доказателствата са грубо изопачени. От държавното обвинение обаче поискаха тя да бъде потвърдена. Делото се гледа при закрити врата заради факта, че подсъдимият е непълнолетен. Владислав бе доведен с белезници от Поправителния дом за невръстни престъпници във Враца.

На 21 август 2018 г. в крайдунавския град Владислав и приятелите му Мартин и Преслав, всички на еднаква възраст, решили да се къпят в Дунав. С тях тръгнал и братовчедът на Владислав - Антим. Двамата са деца на брат и сестра от обикновено свищовско семейство. Често са заедно. 16-годишният Антим обаче не искал да влезе - не можел да плува и се страхувал от водата.

Вкарали го

насила в

дълбокото, а

Владислав

започнал да му

натиска главата

под водата,

докато братовчед му спрял да мърда. Тялото му изчезнало в голямата река, а Владислав скрил дрехите в храсти на брега и предупредил приятелите си да мълчат.

След случилото се останалите деца се прибрали и не казали нищо, а родителите обявили сина си за изчезнал. Тялото бе намерено дни по-късно от рибар в района на с. Вардим.

При разпитите в досъдебното производство Владислав направил признания и сам показал на разследващите къде е скрил дрехите на удавеното момче. Той е зад решетките вече година, след като окръжният съд го остави за постоянно в ареста. Преслав и Мартин са основни свидетели.

“Не ми се говори, толкова ми е тежко. Антим не е направил на никого нищо. Беше кротко и добро дете, учено, помагаше на всеки. На 21 август към обяд го видях за последно. Аз му казах да не ходи никъде, защото ще се съберем за Байрама, да се видим всички на масата. Той ми каза: “Добре, баща ми, няма да ходя”. Аз отидох до магазина да пазарувам и когато се върнах, него го нямаше. Повече не го видях. Чакахме го да се прибере, той не си дойде и започнахме да го търсим. Целия град обиколихме, не можахме да го намерим. Той до реката не ходеше, даже като съм го викал за риба, не искаше да идва. Владислав го научи да обикаля града”, спомня си просълзен бащата на Антим Симеонов.

Разказва, че племенникът му също участвал в търсенето на сина му. “Полицай беше с нас, обикаляхме, ходихме на мястото, обаче

Влади през

цялото време

се смееше, беше

толкова спокоен,

ще кажеш, че не

е бил той”,

каза почерненият баща. Убеден е, че Владислав е виновникът за случилото се с момчето му. “Ей сега ще го оправя”, заканил се Влади пред Преслав и Мартин според бащата.

Родителите на жертвата и соченият за убиец вече не се поглеждат. Не си разменят нито дума в кулоарите на съда. Антим и жена му имат признат на първа инстанция иск от по 100 000 лв. кръвнина срещу братовия син.

“Те се уважаваха като братя. Владислав също не може да плува, той, ако беше там, също щеше да е мъртъв. Щеше да направи всичко възможно да го спаси. За мен синът ми е невинен, но всичко зависи от съда”, каза майка му Капка Георгиева.

“В деня на случката Влади се прибра, спа си спокойно, даже в 12 ч отиде да носи на Антим ядене, защото майка му и баща му го гонеха от тях. Ако вие сте направили нещо такова, ще чакате ли някого да му дадете хляб да яде?”, намесва се и баща му Георги Василев.

Родителите допускат, че синът им е натопен. Твърдят, че момчето им е

било бито в

районното и така

го накарали да

подпише

самопризнанията

Такива данни в кориците на делото обаче няма. Адвокатът им Жоро Нинов е аргументирал в 30 точки искането си за отмяна на присъдата на окръжния съд в Търново.

“Владислав не е бил на това място и не е участник в това престъпление. Доказват го клетките на мобилните телефони. Свидетелските показания коренно се различават, противоречиви и нелогични са. И единият, и другият не умеят да плуват. Как ще бъде удавен Антим, като Владислав няма опора, не е стъпил на дъното, как ще го осъществи това удавяне? За мен това момче не е виновно и дори и да се приеме вина, това не е умишлено деяние. Това е една детска игра”, каза пред “24 часа” Нинов.

“Искам справедливост, защото имам още 3 деца, а той вече се е научил да убива. Знам ли дали няма да им посегне, ако излезе”, поиска потвърждаване на присъдата бащата на удавения Антим.

До месец апелативният съд във Велико Търново ще излезе с решение по делото.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.