11 дариха кръв в акция на млади червенокръстци в Горна Оряховица

https://mreja.bg/senzacionno/11-dariha-krav-v-akciya-na-mladi-chervenokrastci-v-gorna-oryahovica/73733 Mreja.bg
11 дариха кръв в акция на млади червенокръстци в Горна Оряховица


11 човека дариха кръв по време на акцията, организарана от Младежкия червен кръст към СУ "Вичо Грънчаров" в Горна Оряховица и Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

Общо 20 души на различна възраст се отзовоха на призива на младите хора и лекарите. Сред тях момиче на 18 години и момче на 24 години, за които това беше първо кръводаряване, съобщиха от болницата.

Сред първите, заявили готовност да дарят, е Росица Христова, която по професия е учител по математика, а по време на акцията дари кръв за 32 - ри път.

„Работата с децата е не само в часа по математика или в часа по български. Трябва да ги подкрепяме в техните инициативи винаги, а аз съм кръводарител от 1988 година и много ми се иска да имам последователи, защото сакчето от 410 милилитра, е граница между живота и смъртта“, споделя тя.

Доброволците от Младежкия червен кръст в Горна Оряховица решили да организират кампанията, за да популяризират ползите от кръводаряването и да помогнат за поддържането на задължителния резерв от кръв, от който всяка болница има нужда.

„Кръводаряването е много важно, защото то е много полезно за човешкото тяло, обновява кръвните клетки, подобрява тонуса на човека, спомага за много процеси в човешкото тяло. Предстоят празници, а в навечерието на Коледа и Нова година, има изключително голяма нужда от кръв“, разказва Ивелин Атанасов, който е един от инициаторите на благородната кауза. 

От 10 до 14 часа в събота, екипът на Отделението по трансфузионна хематология извършваше на място в Младежкия дом в Горна Оряховица задължителните медицински прегледи, както и самото кръвовземане.

Лекарите и специалистите по здравни грижи от Великотърновската болница, изказват огромната си благодарност към всеки, отзовал се на призива да дари кръв, както и на младежите, благодарение на които акцията е повече от успешна.

Източник: https:www.24chasa.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.