Мрежа

Съдът в Добрич наказа румънец, избегнал плащането на данъци за 97 автомобила

429

Окръжният съд в Добрич наказа румънец, избегнал плащането на данъци за 97 моторни превозни средства, собственост на регистрираната у нас негова фирма, съобщиха от пресцентъра на институцията. Чужденецът ще изтърпи девет месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок, предава БТА.

Мъжът е бил управител на дружество – със седалище и адрес на управление в село Кардам, община Генерал Тошево, с основен предмет на дейност търговия с автомобили.

Разследващите са установили в досъдебното производство, че румънски граждани са купували автомобили от различни държави, но заради високата първоначална такса за регистрация на превозните средства в Румъния, пристъпвали към по-евтин вариант. Те се свързвали с фирми, като управляваното от подсъдимия дружество, които им съдействали да се сдобият с българска регистрация на превозните средства. Така с пълен комплект документи и с нотариално заверено пълномощно румънските шофьори получавали автомобили, с които можели да пътуват навсякъде и да се разпореждат с транспортните средства. За целта били прилагани фиктивни договори за покупка на автомобилите, в които за място на сключване на сделката се посочвал един и същи град в Румъния, а за купувач – дружеството със седалище в Кардам. Почти всички договори са били на една и съща цена от 150 евро без разлика на марката, възрастта, състоянието на автомобила. Придобитите по този начин превозни средства от дружеството-купувач не били декларирани пред община Генерал Тошево и за тях управителят не платил данъци в особено големи размери – 15 794 лева за период от две години.

Постановената присъда вече е в законна сила, след като румънският гражданин е признал вината си и делото е преминало по реда на съкратената съдебна процедура, посочват от съда.

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.