Мрежа

Съдът на ЕС: Ориол Жункерас има имунитет като евродепутат

0 750

Намиращият се в испански затвор каталунски сепаратистки лидер Ориол Жункерас е член на Европейския парламент, макар да не е бил в състояние да заеме мястото си. Следователно се ползва с имунитет, който депутатският пост му гарантира, съобщи днес Съдът на Европейския съюз в Люксембург.

Решението на съда е победа за сепаратисткото движение в испанската автономна област Каталуня и лично за Жункерас, който е в затвора от ноември 2017 година след провеждането на незаконен референдум в областта, пише Ройтерс. Той излежава 13-годишна присъда за противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства във връзка с референдума.

Засега нямаме какво да кажем за върховенството на закона в Испания, заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с днешното тълкувателно решение на Съда на ЕС за съдбата на представителя на каталунските отцепници.

Испанските съдебни власти и Европейският парламент трябва да решат какво следва, добави говорителят. По неговите думи днешното произнасяне на Европейския съд показва, че системата работи, когато съд в държава от ЕС бъде изправен пред решението на сложен въпрос и потърси мнението на съда в Люксембург, предава БТА.

Не става дума за върховенството на закона, а за внасяне на яснота по съдържание на правен текст, поясни говорителят. ЕП и съответните съдебни власти трябва да преценят как да постъпят по случая с Карлес Пучдемон, допълни той.

Днес Съдът на ЕС се произнесе, че Жункерас е придобил защита като евродепутат от мига, в който испанските власти са обявили, че е избран при гласуването за новия състав на ЕП през май тази година. Жункерас е в испански затвор от 2017 г. с 13-годишна присъда за противодържавна дейност, свързана с допитването за независимостта на Каталуня.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 1