Мрежа

Русия: Турция абсолютно законно осигурява безопасността си в Североизточна Сирия

0 0

Русия признава за абсолютно законни интересите на Турция за сигурността й, за осигуряването на които Анкара планира да създаде зона под свой контрол в Североизточна Сирия, е заявил руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТА.

Той е посочил това в отговор на въпроси в предаване на телевизия „Русия-1“, разказвайки за резултатите от състоялите се във вторник преговори между президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Отговорите на Лавров са публикувани днес на сайта на руското външно министерство.

Това е друга част на Сирия – североизточна, е посочил Лавров, отговаряйки на въпрос за отношението на Русия към плановете на Турция за създаване на зона за сигурност в Сирия. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза, че Турция иска да осигури там своите интереси за сигурност. Президентът Путин потвърди, че ние признаваме тези интереси за абсолютно законни и подкрепяме постигане на договореност, която на първо място би предполагала уважение на суверенитета и териториалната цялост на Сирийската арабска република, е изтъкнал Лавров.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция може след няколко седмици самостоятелно да пристъпи към реализация на плана за действие за установяване на зоната за сигурност в Североизточна Сирия, ако не може да се договори с Вашингтон по въпроса за осигуряване на контрола над нея

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 4 + 2 =