Мрежа

Решението на столичните общинари превърна пътуването в градския транспорт в истински кошмар

След нововъведенията пътуването сутрин и вечер е направо ад

0 1 285

Промените в градския транспорт в София от 1 януари тази година развързаха ръцете на измамници и джебчии, които спокойно преравят чантите в тарпаната, докато пътниците се придвижват до валидаторите.

Появиха се и първите менте контрольори, благодарение на това, че общинарите разрешиха освен униформени служители да има и цивилни, които да се легитимират с баджове. А такива могат да бъдат направени на няколко места в столицата.

Няколко граждани вече сигнализирали, че им били искани карти от хора с черни якета, които се движили по двойки. Искали им по 3 лв. за това, че не валидирали картите си, макар билетите и картите на пътниците да били напълно редовни. Касова бележка обаче не давали.

Столичанинът Павел Петров посочва, че в обществения транспорт цари пълен хаос и отдалеч си личи, че общинарите взели решенията не ползват такъв. Той недоумява защо са тези промени, след като заменили хартиеното билетче, но пуснали хартиена карта.


В градския транспорт вече официално има контрольори без униформа, които се легитимират с баджове. По време на инспекцията валидаторите стоят блокирани и пътникът и да иска, не може да се маркира. Държавната ни граница не се охранява толкова строго, колкото служителите на Центъра за градска мобилност, категоричен е Петров. Валидирането е отвързало ръцете на шарлатаните и крадците. Вече всеки може да се представи за контрольор и не липсват хитреци, които се възползват от тази ситуация.
От нова година глобата за пътник без билет е 40 лв. Достатъчно е менте-контрольорите да сгащят двама-трима нередовни пътници и си връзват добри пари за деня, възмущава се Петров.

След нововъведенията пътуването сутрин и вечер се е превърнало в истински кошмар. В момента има проблем с валидирането на билетите на стойност 2 лв., които човек може да закупи от водача на превозното средство. Те са с QR код и трябва да се валидират също, но на практика това е невъзможно. Освен това често валидаторите блокирали и се налагало да бъдат рестартирани.

Най-засегнати от промените са хората, пътуващи от крайните квартали, на които се налага да сменят няколко превозни средства. Като се добави висенето по спирките, ситуацията става дявол на магаре и няма никаква полза от новите билети.
Ако към това се добавят и менте контрольорите, едва ли тази схема ще просъществува дълго време, отбелязва Илия Върбанов. Да не забравяме към ситуацията да добавим и мургавите джебчийки, които се възползват от всяка възможност да пребъркат джобовете на пътуващите.
Източник: Уикенд

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 6 = 2