Мрежа

Решение на ТЕЛК комисия остави 12-г. дете с аутизъм без право на помощи и личен асистент

0 0

Решение на ТЕЛК комисия от пазарджишката болница остави 12-годишно дете с аутизъм без право на помощи и личен асистент. Една от причините за това е, че от година в самата комисия няма специалист психиатър, който да поставя становища, когато се касае за състояние, свързано с психическо разстройство. Вместо от такъв, децата се преглеждат от педиатър, разказа Нова телевизия.

„Няма да получавам никакви пари и не мога да бъда личен асистент на детето“, каза майката на детето Недка Качукова.

Медиците в специализиран център в Пазарджик, където следят състоянието на детето и го диагностицират, са категорични, че поставената диагноза генерализирано разстройство на поведението отговаря на състоянието на детето и то им нужда от непрекъснато присъствие на друг човек до нея.

Недка Качукова разказа още, че когато минават на комисия през 2017 г., сред членовете й е бил и д-р Красимир Темелков, сегашният директор на пазарджишката болница, който е и психиатър, и тогава с решението не е имало проблем.

Самият той потвърди, че според него на детето трябва да се определи 80% чужда помощ.

В решението на ТЕЛК сега, освен орязването, е вписано дори, че детето може частично да извършва професионална дейност.

„Само досието да бъде върнато от НЕЛК инв дни нещата ще бъдат коригирани в полза на детето“, обеща директорът д-р Темнелков.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 89 = 95