Мрежа

Радев обсъжда в Австрия охраната на границите ни (Обзор)

0 0

Иска дипломация и диалог с Русия

Президентите на България и Австрия обсъдиха нови възможности за охрана на държавите, които са външни граници на ЕС. Засегнат беше и проблемът с мигрантския поток по време на срещата на Румен Радев с Александър ван дер Белен, предаде БТА.

Радев подчерта ролята на България като външна граница на ЕС за овладяване на мигрантската криза и изказа желание ЕС да разработи пътен план за държавите със сухопътна граница.

Държавният ни глава беше във Виена със съпругата си по покана на австрийския си колега Ван дер Белен. С официални почести българският президент бе приет в двореца Хофбург, където се състояха разговори на четири очи между двамата държавни глави. След разговорите президентите дадоха обща пресконференция, на която Ван дер Белен оцени високо политическите връзки, дипломатическите отношения, които бележат 140-годишен юбилей, и икономическото сътрудничество, благодарение на което търговският стокообмен е достигнал 1,3 млрд. евро.

Българският президент подчерта, че макар и за първи път да е на посещение в Австрия, с президента го свързват дългогодишни контакти, а и при посещението на Ван дер Белен в България през миналата година са установени общи виждания по редица въпроси от двустранен и международен интерес.

Радев благодари на своя домакин за ползотворното икономическо сътрудничество, обхващащо важни отрасли, каквито са телекомуникациите, новите технологии и други. Особено внимание президентът ни отдаде на интензивното сътрудничество в сферата на сигурността, за защита на границите, за овладяване на миграцията, борба с наркотрафика, трафика на хора, тероризма и организираната престъпност.

Затоплянето на отношенията с Русия в последно време е обнадеждаващо, заяви Ван дер Белен, но това не е достатъчно за промяна на санкциите, необходимо е процесът да се следи в неговото развитие. Румен Радев се изказа за намиране на дипломатически път за решаване на конфликта. Ако Европа има амбицията да играе важна роля на световната сцена, ѝ е необходима стабилност, която не може да стане без диалог с Русия, заключи българският президент.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 62 = 67