Мрежа

Проф. Тодор Кантарджиев: Пак се опитваме да догоним събитията

Новият вариант е доста по-заразен

0 9 417

Проф. Тодор Кантарджиев проговори за въвеждането на мерките, предвид увеличената заболеваемост от COVID-19 и разкри дали вече не сме закъснели.

Той е категоричен, че в създалата се ситуация трябва да бъдат взети три основни мерки. Първата от тях е правенето на PCR тестове. Специалистът смята, че е нужно да бъдат възобновени и COVID зоните, както и носенето на маски на обществени места, където има струпване на много хора.

В ефира на Нова нюз специалистът разкри, че според него мерките, които тепърва се въвеждат вече са закъснели, тъй като ръстът на вируса вече е факт. Това се отнася особено за София град и област, Варна и Бургас.
Според него, хората, които са били на почивка в Гърция и се връщат отново у нас, е трябвало да бъдат предупредени да ограничат контактите си в рамките на няколко дни.

Проф. Кантарджиев обърна внимание и на това, че новият вариант, който циркулира в момента, е по-заразен. Освен това има т.нар. „имунно бягство“. Добрата новина е, че се прекарва значително по-леко. Разбира се начинът, по който инфекцията ще протече зависи най-вече от организма на боледуващия.

В заключение той посъветва хората да си сложат ваксините 3-4 месеца по-рано, за да могат да се предпазят и от новия вариант.
Източник: standartnews.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 21 = 22