Мрежа

Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ за премиер

0 857

Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ-СДС за премиер. Той прие първия проучвателен мандат от президента Румен Радев на „Дондуков” 2.
Държавният глава заяви, че очаква в 7-дневен срок партията да предложите състав на Министерския съвет, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност.
„Искам да заявя, че като първа политическа сила вашата отговорност за съставяне на правителство е голяма. Силно се надявам допълнителното време, което отпуснах за консултации да е спомогнало за намирането на удачна формула за съставяне на кабинет. Пожелавам ви успех“, заяви президентът.
Проф. Габровски от своя страна обеща, че ще положи всички усилия и добави, че за него е чест.
„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия, за да има България работещо правителство. Ще положа всички усилия да предложа кабинет по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертността“, заяви проф. Габровски, който е съдов хирург в „Пирогов“.
„За съжаление България в момента е на кръстопътя на множество кризи – икономическа, социална, имаме сериозен мигрантски натиск. Имаме една продължаващата втора година политическа криза. Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, до професионалното за да може България по-лесно да премине през този труден момент, в който се намира”, допълни той.
Николай Габровски завършва медицина в Медицинска Академия – гр. София през 1996 година. В Клиниката по неврохирургия на университетска болница „Пирогов“ е от 1997 година. През 2011 години я оглавява.
Проф. Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 година. От 2011 година е национален консултант, а от 2018 – главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.
През 2021 година проф. Габровски е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).
Източник: tribune.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 28 − 27 =