Мрежа

Премиерът няма да идва в парламента веднъж месечно, както поиска БСП

0 0

Премиерът да идва в парламента поне веднъж месечно за т.нар. блиц контрол. Това предложение на групата на БСП в Правилника на Народното събрание отхвърлиха депутатите днес на първо четене със 68 гласа „за“, 85 „против“ и 11 „въздържали се“.

Предложението на социалистите бе министър-председателят да се явява в парламента в последните до два часа от заседанието всяка първа сряда на всеки месец и да отговаря на устни въпроси, като всяка група да може да задава по два, а независимите депутати да имат право на общо два въпроса към него. Предвиждаше се, ако премиерът отсъства, да се определя друга дата в месеца, когато да дойде и да отговаря.

От „Атака“ ще подкрепим предложението. Блиц контролът бе един от най-добрите инструменти на парламента. Опозицията обаче иска да се въведе отново, за да може по-често премиерът да идва и да отговаря на въпроси. Проблемът обаче е, че и много министри също от месеци не са се явявали да отговарят на въпроси, каза независимият депутат Павел Шопов.

Това, че криете премиера е ясно на всички. Вие преди време дори гласувахте да няма излъчване на живо по националния канал. Въпросите, които са отправени към него тук, са от първостепенно значение. Никой не го вика за водопроводите и тръбите. Има още една причина да не го викате, защото когато той – Бойко Методиев Борисов дойде тук, ви казва директно от трибуната какво да правите и как да гласувате, както го прави от кабинета си. И на вас затова ви става неудобно и не го викате, обърна се към управляващите депутатът от БСП Иван Ченчев.

Какво става, ако сме го извикали на 27-и, а има важна тема дни преди това? Как ще го извикаме?, попита пък лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. Подчерта, че така, когато премиерът дойде, когато събитието вече е минало, няма да може да се дискутира и по-скоро ще трябва той да направи обзор.

Факт е, че когато сме викали премиера за нещо важно, той винаги е идвал тук. А какво става колеги (бел. авт. – обръщението му е към БСП), ако пак решите да напуснете отново парламента за няколко месеца? Не ни натоварвайте с колегите ми от “Воля” да седим тук и да си слушаме премиера като опозиция. Ще го подкрепим, щом е толкова важно, но сега има други теми – обществото днес събира капачки за здравеопазване, а утре ще събира найлонови пликчета за образование, каза още Марешки.

Доста време кандидатите от опозицията развиваха темата, че ние сме нотариат и удряме печати на всичко, което изпрати като заповед премиера Борисов. Самият кандидат за кмет на София г-жа Манолова обаче призна, че ние в парламента сме я избрали за омбудсман. Ето ги двойните стандарти – когато избираме човек от червените, нищо не се казва, но когато трябва да приемем закон на управляващите, сме нотариат, коментира пък депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков.

Казвате, че парламентарната ни демокрация е в криза и си беше една парламентарна агония и голяма грешка напускането ви на парламента. Аз съм излизал от парламента, но тогава имахме кауза. А вие за какво? За осми пореден път губите изборите в парламента. Но то няма и друг в Европа, освен Ангела Меркел и Виктор Орбан да спечели изборите осем пъти, обърна се Марков към БСП. „Трябва да възприемем унгарския модел след 2012 г. и да заседаваме на сесии. Това е моето мнение. Не ангажирам групата на ГЕРБ с него. Не трябва парламента да е постоянно действащ орган и постоянно да се изменят закони“, допълни той.

26 въпроса и питания от началото на сесията има към премиера Бойко Борисов. Какъв е проблемът обаче – те не съответстват на правилника. Според него те трябва да са актуални и за политиките, които правителството води. Ето, че той е идвал да отговаря, а вас ви нямаше в началото на годината три месеца, заяви и депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 27 − 19 =