Мрежа

Празнична програма на БНТ 1 за 24 май

0 536

Документалният филм за „Върви, народе възродени“, наградите „Питагор“ и „Аскер“, както и концертите „Славянски празник“ и „Златните БГ хитове“ в ефира на обществената телевизия

 

23 май 2022 г. /понеделник/

 

На 24 май (вторник), навръх деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, БНТ 1 ще излъчи специална празнична програма.

 

Документалният филм „Магията на една песен“ (15:00 ч.) на режисьора Явор Бобев ще преведе зрителите през 130-годишната история и значение на химна на българската просвета „Върви, народе възродени“, чиято музика създава Панайот Пипков, а текст – Стоян Михайловски.

 

Веднага след него програмата продължава с празничния концерт „Славянски празник“, с участието на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и солист Андрей Йоница.

 

В 16:50 ч. започва документалния филм на режисьора Стилиян Иванов „Изповед с музика“посветен на именития български челист Анатоли Кръстев. Идеята за филма се заражда още преди 26 години, когато основава лиричен рецитал с присъединяване на актрисата Невена Коканова. В самобитен разговор с музиката на Анатоли Кръстев, тя споделя за любовта и самотата. Музикантът „разказва“ какво за него са животът, смъртта, детството, старостта, надеждата, разочарованието, любовта, страхът, славата и позорът посредством фрагменти от творби на Бах, Сен-Санс, Куприн, Елгар, Регер, Хиндемит, Брух, Равел и Телеман.

 

Програмата на БНТ 1 за 24 май продължава с наградите за принос в науката – церемонията „Питагор“ 2022 (17:40 ч.), на която ще бъдат отличени учените с най-големи постижения за 2022 г. в категориите Млад учен и Утвърден учен. Зрителите ще разберат кои са новите лица на бъдещето, науката и иновациите и кой е носителят на наградата Питагор 2022 за цялостен принос в науката.

 

От 20:40 ч., на живо в ефира на БНТ 1 започват 32-рите годишни награди за постижения в театралното изкуство – церемонията „АСКЕЕР”, организирана от фондация „А АСКЕЕР” и Театър Българска армия. Тази година номинираните ще се борят за престижната награда в 12 категории, като почетен „АСКЕЕР“ ще бъде връчен на актрисата Меглена Караламбова, а за цялостно творчество – актрисата Цветана Манева.

 

Празничната програма ще завърши с концерта „Златните БГ хитове“ (22:40 ч.), с участието на О. Горанов, К. Димитрова, „Сигнал“, група „Трамвай №5“, Мими Иванова, Христо Кидиков, Панайот Панайотов, Стефка Берова и други.

 

Гледайте специалната празнична програма за 24 май по БНТ 1

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 62 − = 59