Мрежа

Повдигнаха обвинение на лихварите, спипани при акция в столичното гето вчера

0 108

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четири лица от столичния квартал „Христо Ботев“ за участие в организирана престъпна група за лихварство, изнудване и разпространение на наркотици на територията на София.Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Лицата бяха задържани на 2 септември 2019 г. при мащабни съвместни действия на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Според събраните доказателства групата е действала от началото на 2016 г. Предоставяла е парични заеми срещу високи лихви, като в случай на ненавременно погасяване на задължението, лихвите са били умножавани. Онези длъжници, за които връщането на заема е ставало непосилно, са били заплашвани (в т.ч. техните семейства) и физически малтретирани. Установени са длъжници, на които участници в групата са нанесли средни и леки телесни повреди. Един от тях е бил бит с метална палка и удрян с бетонен бордюр. Събрани са доказателства, че участниците в групата за разпространявали наркотици в различни райони на столицата.

На 4 септември 2019 г. Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд определяне на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за двама от участниците в групата. Те са в родствена връзка (братя), като по-възрастният от тях е ръководел престъпна структура.

На друг участник в групата е определена мярка за неотклонение „Подписка“, а четвъртият (който е син на ръководителя на групата) за момента е без мярка за неотклонение.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 6