Мрежа

Полякът, убил 3-ма българи в Чикаго, бил влюбен в една от жертвите си (Обзор)

964

Застреляните Ивайло Попов и Цветанка Костадинова били семейство едва от година

Съседка за убиеца: Изглеждаше много зловещо, не беше нормален

“Не мога да повярвам, че отнемат живота на някой млад, дошъл тук с мечтите си, тъкмо намерил любовта”, плаче близка на жертвите

67-годишен поляк разстреля петима свои съседи, трима от които българи, в жилищен блок в Чикаго, след което си призна за касапницата и беше арестуван.

Убитата двойка българи били женени само от една година, преди да бъдат брутално разстреляни от своя съсед в събота вечер.

Ивайло Попов и Цветанка Костадинова пристигат в САЩ по различно време. Той бил там отдавна – близо 20 години, има американско гражданство, а съпругата му

го последвала

преди 2 години в

Чикаго от любов

Двамата имат предишни бракове и съответно по син и дъщеря от тях. Жената била и млада баба, има две внучета в България. Според информация българите са от Габрово.

Искра Попова е третата жертва, тя е майка на застреляния Ивайло, живеела е от години в Чикаго с американския си партньор Дейвид, който също бе убит от побеснелия им полски съсед.

Четиримата вечеряли, когато убиецът нахлул и стрелял. Трагичният инцидент се случил в събота привечер в апартамента на семейството на улица “Уест Ървинг Парк” в Чикаго.

Ивайло работел в сервиз за смяна на автомобилни стъкла. Цветанка преподавала от година в българската детска градина в американския град, грижела се за най-малките, а те я обожавали, съобщи сайтът BG-VOICE.

Жертвите на нападението станаха 5, след като 53-годишната Йоланда Топоска – сънародничка на нападателя, която също беше разстреляна, почина в неделя от раните си.

Трагичните събития се разиграха в събота след 17,30 ч, когато полякът влязъл през открехната врата при българите и започнал да гърми по тях. След това убиецът се качил на третия етаж, където ликвидирал и полякинята Йоланда Топоска. Съседи смятат, че той е

имал любовни

чувства към нея

и в яда си я убил

Преди време, докато бил домоуправител на комплекса, се случвало нарочно да ѝ спира тока.

По неофициална информация убийствата са извършени със собственоръчно сглобено оръжие.

Малко след като полицията дошла на адреса, нападателят се приближил с вдигнати ръце. По-късно убиецът завел униформените до дома си, където показал пистолета си, който бил оставил на масата в хола. Полякът е арестуван, но все още няма повдигнато обвинение, тъй като полицията разследва случая.

“Не мога да преживея, че някакви психопати, които са край нас, никой не ги забелязва и не им помага, отнемат живота на някой, дошъл тук с мечтите си, млад, тъкмо намерил любовта”, каза разплакана директорката на детската градина пред Би Ти Ви.

Два месеца преди полякът да разстреля нашенците, полицията се отзовала на скандал в жилищния комплекс, където станали убийствата. Нападателят атакувал сина на една от жертвите си. Полякът, който е фалирал строителен работник, ударил в лицето сина на Йоланда Топоска на 3 август. 20-годишното момче било в дома на майка си, когато тя била застреляна.

Регистрите на полицията показват, че мъжът, обвинен в убийствата, няма криминално досие. Затворен, саможив, не обичал да говори – така описал убиеца 21-годишният син на Ивайло, който също живеел в Чикаго.

“Чухме пет

изстрела.

Излязохме и

видяхме, че има

труп на терасата

и моят племенник се обади на полицията.” Това разказа пред Би Ти Ви Янка Гогова, която живее на няколко метра от апартамента, където станало четворното убийство в Чикаго.

“Той наистина изглеждаше много зловещо, не беше нормален”, така пък описа нападателя негова съседка пред чикагски медии. Тя допълва, че 6 месеца преди трагедията мъжът бил мил и добър, но изведнъж се променил към лошо. Редовно се карал със съседите си, като нарочно се блъскал в тях по стълбите или ги гледал лошо.

Алекс Плочиенник, механик, който живее на две врати от заподозрения, определи съседа си като “нестабилен”. Той призна, че стрелецът

имал проблеми

с някои от

наемателите

в сградата,

включително трима от жертвите на съботното нападение. През септември полякът обявил фалит и дори бил съден от банка за дълг в размер на 18 000 долара.

“Няма мотив, който може да бъде изведен като възможна причина за това убийство.

Стрелбата е била

изключително

изненадваща

за жертвите

От полицията беше категорично заявено, че не е имало предишен контакт между тях и стрелеца. Жалби от страна на жертвите към нападателя не е имало, те не са имали никакъв досег – човешки, административен или какъвто и да било”, каза Иван Анчев – генерален консул на България в Чикаго.

Според него жертвите са били симпатични, работещи и мили хора, които са се радвали на хубав живот в САЩ.

От консулството обявиха, че безспорно ще съдействат на близките на семейството. Иван Анчев изтъкна, че ще се съобразят с желанието дали телата да бъдат кремирани, или транспортирани до България.

Освен това дипломатът посочва, че

Чикаго има

социален

проблем

от години

Според него през последното десетилетие има обезпокоителен ръст в убийствата, като само от началото на 2019 г. те са над 400.

Анчев подчерта, че значителна част от тях са заради враждуващи престъпни организации. Консулът ни посочи, че за последните 10 години в районни затвори има по един българин на година, което в контраст на 100-хилядната българска общност в Чикаго означава, че сънародниците ни живеят мирно и спокойно.

Децата събират $ 50 000 да върнат телата на майка, баща, баба, дядо

Децата на застреляните в събота в Чикаго Ивайло Попов и Цветанка Костадинова пък събират пари за връщането на телата им в България и погребението им. Те разпространиха призив в социалните мрежи.

Нужни са 50 000 долара, до момента са събрани близо 15 000. Средства могат да бъдат дарени чрез сайта gofundme.com.

Ето и пълния текст на децата на убитите:

“Cкъпи приятели, c огромнa cкръб cподеляме нaшaтa болкa зa голямaтa зaгубa на нaшите мaйкa, бaщa, бaбa и дядо. Те бяхa нacилcтвено отнети от нac зa един миг вечертa нa 12 октомври 2019 в Чикaго. Нищо неподозирaщите Цвети, Иво, Иcкрa и Дейвид cе бяхa cъбрaли нa cемейнaтa трaпезa, без дa знaят, че товa ще им бъде поcледнaтa вечеря нa този cвят.

Те бяхa убити зверcки, зacтреляни, без никaквa милоcт от един индивид c пcихични отклонения. Отпрaвяме зов зa пaричнa помощ, тъй кaто тaзи четворнa трaгедия е финaнcово непоcилнa зa нaшето cемейcтво. Помогнете ни дa ги изпрaтим от този cвят, кaкто подобaвa. Блaгодaрим зa вaшето cъпричacтие! Некa почивaт в мир! От децaтa им: Дaни и Иcи”.

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.