Мрежа

Петролът поскъпва с 2%

0 1

Петролните фючърси нараства с около и над 2% към най-високи нива от началото на август, намирайки подкрепа от данни, показващи по-силно от очакваното намаляване на складовите запаси на суров петрол в САЩ, предава БНР.

Според Енергийната информационна администрация (EIA) складовите запаси на суров петрол са спаднали с 4,8 млн. барела през седмицата до 30-и август, докато очакванията на финансовите пазари бяха за тяхно понижение с 3,0 млн. барела, а само ден по-рано Американският петролен институт (API) отчете тяхно увеличение с 401 хил. барела. Според данните на EIA има и спад с 2,4 млн. барела на складовите наличности на бензин, както и с 2,5 млн. барела на запасите на дестилатни петролни продукти.

Подкрепа за днешното силно поскъпване на петрола оказва и подновеният инвеститорски риск-апетит на капиталовите пазари като цяло в резултат на новината за подновяване на търговските преговори между САЩ и Китай в началото на октомври и на по-силните данни за новите работни места, разкрити от американския частен сектор през август и на солидното подобрение на бизнес активността в американския сектор на услугите.

Всичко това намалява опасенията за предстояща глобална рецесия и в частност рецесия в САЩ, която би довела до рязко намаляване на потреблението на петрол.

Фючърсите на петрола брент с доставка през ноември поскъпват с 2,24% обратно над 62,0 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол с доставка през октомври – с 2,03% към 57,50 долара за барел. По този начин и двата типа петролните фючърси вече се търгуват в най-високи нива от 1-ви август насам.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 36 = 46