Мрежа

Петър Димков за подправките

0 0

1. Вегетарианско кафе.

а) От печен ечемик – леблебия или ръж, помага на храносмилането.

б) От дъбови жълъди – печени, счукани и сварени с мляко, отлична усилваща храна за слаботелесни и малокръвни деца.

в) Корени от цикория (синята злъчка) – начупени и сушени се пекат като кафе; мелят се и се попарват като кафе; хубаво, вкусно, ароматично и полезно за черния дроб питие, което често, особено пролет би трябвало да заменя истинското кафе.

2. Корени от дива теменуга (горска) – ръси се като прах върху зеленчук, хляб, плодове, мед, замества солта и други подправки особено през пролетта; пречиства и засилва кръвообращението, предпазва от киселини и гниене, усилва функциите на стомаха и черния дроб и възбужда действието на бъбреците.

3. Керевизена сол – прави се от керевизено семе и естествена каменна сол и се предпочита пред обикновената сол, защото засилва нервите и е по-малко нужна от нея.

4. Магданозено семе – усилва функциите на жлезите, на бъбреците и на стомаха, подтиква храносмилането, премахва газове; добра подправка на супи и зеленчуци.

5. Канела. Съединява се с мляко, млечни ястия, плодове, ориз, сладкиши всякакъв вид. Пречи на гниенето (ако е била употребена захар). Уравновесява вътрешно, нормализира високото кръвно налягане.

Четете още отговори на читателски въпроси на  24zdrave.bg

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 74 − = 69