Мрежа

Паргов: Бюджетът на Столична община – още от същото

0 429

Лидерът на БСП – София постави много добра оценка за работата на Градската организация през изминаващата 2019-та година

Очаквахме бюджет на промяната в Столична община за 2020 година, а ни предлагат още от същото. Това заяви лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в сутрешния блок на телевизия „Европа“. Той направи обзор на отминаващата политическа година и говори за предстоящите събития, свързани с БСП през 2020-та.

„През цялата кампания за местните избори кметът Фандъкова говореше за промяна, а реално такава няма, коментира той. – Промяната започва първо от екипа, а там не виждам да има такава. И продължава с начина на разпределение на средствата от бюджета. Когато говориш за промяна, тя трябва да бъде с цел да отговориш на очакванията на гражданите. Да работиш по съвсем различен начин. Това означава да смениш модела на формиране на бюджета – да организираш обсъждания, включително с обществени съвети и граждански организации, за да ги чуеш тях. Да ти кажат какви са проблемите им и кои са приоритетите за тях. Кому е нужно в един квартал да направиш 5 площадки, а в същото време всички улици да са разбити и с дупки, да се нуждаят отчайващо от ремонт, който все не се случва“.

Според Калоян Паргов, сливането на ресори в структурата на общинската администрация функционално не променя почти нищо. „Общинската администрация най-накрая трябва да излезе на терен. Това би била огромната промяна, коментира той. – Време е кметът да оправдае малкото доверие, което й гласуваха софиянци, и да се справи с това предизвикателство. Общинската администрация не трябва повече да стои барикадирана зад бюрата в кабинетите на „Московска“.

Лидерът на БСП – София е категоричен, че намаленият с около 50 милиона бюджет на Столична община за 2020 година няма да окаже съществено влияние върху работата. „Ако погледнем касовото изпълнение на бюджета за предходната година, ще видим, че то е изключително малко в сравнение с онова, което сме заложили за изпълнение, коментира Калоян Паргов. – Обикновено не похарчените пари за капиталови разходи са около 60-70%. План сметката за чистота също не я харчат в пълния обем. За последните години само от такса смет се събират едни 140 милиона лева, които чрез счетоводна хватка, управляващите в Столична община ги инвестират, за каквото си поискат. Говоря за така наречените недобори – това са не събраните такси от предходни години, които са платени в настоящата“.

Калоян Паргов определи изминаващата 2019-та година като средно успешна за БСП. „Щеше да е много успешна, ако имахме по-категорично присъствие в местната власт, включително и в София, обясни той. – Въпреки всичко, резултатът ни в столицата бих го определил като голям напредък, предвид загубата през 2015-та. Мога спокойно да кажа, че Градската организация се справи много добре през тази изборна година. Това е оценката, която бих поставил за работата на всички в екипа. Истината е, че ако сметнем резултатите на кандидатите за кметове, които бяха алтернатива на Йорданка Фандъкова, ГЕРБ е в малцинство в София. Но така е изградена изборната ни система, че с 200 000 гласа печелиш близо 2-милионен град. И тук вече идва въпроса за доверието на софиянци към настоящия кмет на столицата“.

Лидерът на БСП – София посочи прекалено агресивното поведение в кампаниите като основна слабост на партията по време на избори. „Правихме доста анализи и очевидно, че крайностите в поведението не винаги са печелившият модел, коментира той. – Очакванията на избирателите са за друг тип кампания, те искат да им предложиш перспектива. Агресията ги плаши. Мисля, че прекалихме точно с агресията. От друга страна – да, подобно поведение може да спечели доверие, особено на апатичните, отчаяни и виждащи виновника за това положение в управляващите. Точно тук идва майсторството – да умееш да смесиш съставките в подходящите дози. Това е като да си добър готвач и да подбереш най-добрата комбинация от подправки, за да съставиш перфектната рецепта“.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 74 − = 66