Мрежа

От столицата на ЕС предупредиха за нови Ковид вълни

Брюксел нареди на страните да се подготвят

0 750

От Европейския съюз изразяват тревога за бързо нарастващите случаи в някои от страните. От там призоваха страните членки да започнат подготовка за новата вълна, която предстои през есента. Еврокомисарят по здравеопазването Кириакиду заяви, че има тревожно увеличение на новите случаи и формирането на Ковид огнища.

Тя подчерта, че няма място за отпускане и разхлабване, тъй като пандемията е тук и няма тенденции да приключи скоро.

Също така Стела Кириакиду заяви, че последните месеци е текла подготовка за посрещане на новата вълна, като трябва да е по начин, по който не се натоварва икономиката и здравната система в контекста на войната в Украйна и инфлацията.

 

Според нея от държавите трябва да подсилят поставянето на бустерна доза от ваксината за Ковид-19 за хора над 60 години и такива от застрашени групи.

 

Припомняме, че в България от края на юни се увеличават заболелите от Ковид на дневна база, бяха обявени мерки, а се очаква съвсем скоро мерките да бъдат засилени, както и контрола по спазването им.

 

Предупреждението за нова вълна и сериозен пик беше обявено и от СЗО, като те прогнозират разгарът да е през есента-зимата, като заявиха, че падането на мерките до момента е грешка.

 

Източник: trud.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 53 − = 51