Мрежа

Още 4-ма от “Атака” напуснаха патриотите след Сидеров, властта остана само със 115 души в парламента (Обзор)

0 0

Управляващата коалиция между ГЕРБ и “Обединени патриоти” загуби окончателно мнозинството си в парламента, след като четирима от членовете на “Атака” – Явор Нотев, Станислав Станилов, Маргарита Николова и Николай Александров, официално напуснаха патриотите и станаха независими депутати. Те последваха партийния си лидер Волен Сидеров, който в края на юли бе прогонен от патриотичната коалиция заедно с Десислав Чуколов и Павел Шопов.

От сряда управляващите могат да разчитат само на 115 сигурни гласа от ГЕРБ и “Обединени патриоти” от общо 240 в Народното събрание. Вероятно обаче седмината от “Атака” ще подкрепят правителството по някои теми, стана ясно вчера от изказването на Нотев. Управляващите могат да разчитат и на подкрепа от “Воля” и ДПС по някои от важните гласувания, показва досегашната практика в парламента.

Четиримата депутати от “Атака” начело със зам.-щефа на НС Явор Нотев не бяха изгонени досега от групата на “Обединени патриоти”. Те дори бяха канени да останат в нея като гражданска квота, а Нотев да запази поста си на зам.-шеф на парламента.

С колегите ми решихме да напуснем “Обединени патриоти”, обяви пред журналисти Нотев. Подчерта, че напускали след завръщането на Валери Симеонов в парламента и неговата “обработка на депутатите”.

“В групата се оказахме рамо до рамо с идеолога на ангажимента на България да заплати 2 млрд. по направление не на нашите цели, споделени от нашите избиратели. 2 млрд., които отидоха за въоръжение незнайно къде и как, незнайно какво ще бъде получено тук”, посочи още Нотев по адрес на министъра на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. “Атака” е против купуването на изтребители F-16 от САЩ.

Подигравка било предложението на Каракачанов и Симеонов четиримата атакисти да останат в групата. “Членове сме на централното ръководство на “Атака”. Няма как да направим компромис с нашата политическа ориентация”, отсече Нотев.

Сега, след като Нотев напусна групата, той вече няма да бъде зам.-шеф на парламента. Причината е, че става независим, а те нямат право на представителство в ръководството. Сега начело на парламентарната група на патриотите ще застане Валери Симеонов, а Искрен Веселинов от ВМРО ще бъде издигнат за зам.-председател на парламента.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 56 = 57