Мрежа

Осъдиха лекар във Враца за неуспешни операции за смяна на става

0 0

Окръжният съд в Монтана осъди лекаря Г.И. и МБАЛ „Христо Ботев“-Враца, за причиняване на болки и страдания на пациентката М.И., съобщиха от пресслужбата на съда, цитирани от dir.bg.

През 2016 година на 72-годишната жена била направена операция за смяна на тазобедрена става. Много скоро протезата се разместила и се наложила нова интервенция. През 2016 година още два пъти ставата се размествала и докторът правил нови операции, които също се оказали неуспешни. Тогава М.И. потърсила помощ в УМБАЛ – Плевен, където й била поставена нова протеза, за която платила 5320 лв.

Лекарят не е обърнал нужното внимание и не е положил необходимите грижи към пациентката, реши съдът. След обсъждане на събраните писмени и гласни доказателства съдът прие, че безспорно вредата по делото по отношение на ищцата е установена, тъй като оперативната смяна на ставата не е протекла на един етап, както обикновено се случва, а са последвали три луксации с допълнително наместване и още една оперативна интервенция в друг медицински център, при които ишцата е търпяла болки, страдания и неудобства. Вина за това следва да се вмени на оператора, който не е положил необходимите грижи и внимание протезирането да се извърши успешно на един етап и не е предписал необходимата рехабилитация след първата луксация, мотивираха се магистратите.

Виновният доктор и болницата са осъдени да платят солидарно на пациентката сумата от 20 000 лв. плюс средствата за втората протеза – 5320 лв., както и разноските по делото – 1237 лв.

Присъдата обаче не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд, допълниха от службата.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 3