Мрежа

ООН изтръгна България от списъка на развитите страни

При изчисляването на индекса се вземат предвид редица фактори

0 1 392

Страната ни отпадна от групата на най-високо развитите страни в световен мащаб, сочи класация на Индекса на човешкото развитие на ООН.

България е изпреварена от Сърбия, Черна Гора и Грузия. По този начин се превърнахме в единствената държава от ЕС, която е извън групата на най-високо развитите държави в световен мащаб.

Този индекс се проследява от 1990 г. Освен икономическия растеж, чрез него се измерват характеристики на благосъстоянието. Вземат се предвид редица фактори, сред които достъп до образование, продължителност на живота, както и личните доходи като измерител на качеството на живот.

Класацията представя ситуацията през предходната година. Тя ни нарежда на 68-мо място в световен мащаб, което значи, че става втора в групата на „високо развити държави“, водена от Албания.
В нея изпреварваме Антигуа, Гренада и Барбадос, а се нареждаме в една компания със Северна Македония, Украйна, Бразилия и Китай.

Продължителността на живота у нас е 71.8 години, а средният личен доход е в размер на 23 071 долара годишно.
Швейцария пък е на другия полюс – тя се нарежда на първо място в Индекса на човешко развитие. Продължителността на живота там е 84 години, а средният годишен доход е в размер на 66 хиляди долара.

Прави впечатление, че дори и държавите около нас имат по-висок годишен доход на глава от населението. Румъния например е дръпнала с 15 места напред, нареждайки се на 53-о място.
Източник: lupa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 23 = 24