Мрежа

Обискират офиси на НПО-то на Алексей Навални в 15 руски града

322

В петнайсетина руски града днес се извършват обиски на антикорупционната НПО на опозиционера Алексей Навални, седмица след като Москва я класифицира като „чуждестранен агент“, съобщи организацията ан Навални Фонд за борба с корупцията, цитирана от Франс прес.

Под „чуждестранен агент“ в Русия се разбира организация с чуждестранно финасиране, която се занимава с политическа дейност, отбелязва агенцията.

Навални уточни в Туитър, че тази трета вълна обиски за последните седмици е започнала в шест часа сутринта и е насочена срещу най-малко 30 адреса, предава БТА.

Според редица туитове на директора на Фонда за борба с корупцията Иван Жданов обиските са насочени към сътрудници и доброволци на организацията от европейска Русия до Далечния изток. Сред градовете, където те се извършват, са Москва, Владивосток, Екатеринбург, Самара, Челябинск и Ярославъл.

Руският Следствен комитет съобщи в изявление, че обиските са свързани с разследване за пране на пари и са насочени както към офиси, така и към частни жилища. Освен това банковите сметки на Фонда за борба с корупцията са замразени.

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.